Algeria, care a întrerupt relațiile diplomatice cu Maroc, va înceta furnizarea de gaze naturale către țară prin conducta Maghreb-Europa de la 1 noiembrie, au declarat trei surse directe despre acest subiect pentru Reuters.

Criza energetică din Spania ar putea deveni şi mai serioasă

Conducta Maghreb-Europa de 13,5 miliarde de metri cubi (bcm) leagă Algeria de Spania.

Analiștii spun că problemele tehnice legate de planurile Algeriei de a extinde capacitatea conductei Medgaz ar putea escalada criza energetică din Spania, într-un moment în care facturile de gaze sunt în creștere în Europa, scrie The New Arab.

În august, Algeria a sugerat posibilitatea de a pune capăt exporturilor de gaze naturale în octombrie către Maroc, de 1 miliard de metri cubi (bcm), folosite pentru a produce aproximativ 10% din energia electrică a regatului.

O sursă de la compania de stat de petrol și gaze Sonatrach și două surse guvernamentale algeriene au declarat că acordul de furnizare cu Maroc nu va fi reînnoit.

Ministerele energiei algerian și marocan nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea Reuters. La începutul acestei luni, un înalt oficial marocan a declarat că țara sa discută cu Spania posibilitatea de a inversa fluxul unei conducte de gaz în cazul în care Algeria nu reînnoiește acordul de furnizare.

Algeria este cel mai mare furnizor de gaze din Spania, acoperind aproape jumătate din cererea sa de gaze prin conducta Maghreb-Europa.

Preţurile gazelor naturale lichefiate ar putea creşte în continuare

O a patra sursă, un înalt oficial al guvernului algerian, a declarat pentru Reuters că, în cazul oricăror perturbări, țara nord-africană va folosi nave pentru a transporta gaze naturale lichefiate (GNL) în Spania.

Analiştii spun că acest lucru ar însemna că Sonatrach va trebui să închirieze mai multe nave, ceea ce a condus la noi creşteri ale preţului GNL din cauza tarifelor de transport maritime care s-au dublat de la începutul acestei luni. Prețurile GNL au crescut în ultimele luni din cauza penuriei structurale din Europa și a așteptărilor unei ierni reci și a cererii mari.

Luna trecută, Sonatrach a declarat că va crește capacitatea gazoductului Medgaz către Spania la 10,5 miliarde de metri cubi pe an până la sfârșitul lunii noiembrie.

Livrările Algeriei către Spania vor crește după finalizarea celei de-a patra unități de presiune de gaz la fabricile Sonatrach Medgaz din orașul de vest Beni Saf, a declarat Sonatrach într-un comunicat la începutul acestui an.

Sonatrach a spus că procesul ar putea fi finalizat până la sfârșitul lunii noiembrie.

Operatorul de sistem de gaze din Spania, Enagas, a vândut spațiu suplimentar pentru livrările de gaz natural lichefiat (GNL) în această iarnă, în încercarea de a stabiliza oferta, deoarece cererea globală vorace determină creșterea prețurilor la energie.