Fenoment care pune pe jar milioane de oameni. Un aisberg de dimensiunea orașului Sydeny s-a desprins din Antarctica. Mai exact, dintr-o calotă glaciară din estul Antarcticii, însă nu din cauza schimbărilor climatice, a anunţat Australian Antarctic Divisions (AAD), relatează dpa.

Aisbergul, cu o suprafaţă de 1.636 de kilometri pătraţi, s-a desprins din calota glaciară Amery, a treia ca mărime din Antarctica, aflată între staţiile de cercetare Davis şi Mawson din Australia.

Denumit D28, aisbergul s-a desprins din partea frontală a calotei glaciare, pe care oamenii de ştiinţă o monitorizau de la începutul anilor 2000, potrivit AAD, o agenţie guvernamentală australiană. Desprinderea unui gheţar de mari dimensiuni fusese anticipată pentru perioada 2010-2015.

„Nu credem că acest eveniment este legat de schimbările climatice”, a declarat Helen Amanda Fricker, profesor la Institutul de Oceanografie Scripps din Statele Unite. „Este o parte a ciclului normal al calotei glaciare, unde astfel de desprinderi importante au loc la fiecare 60-70 de ani”, a mai spus ea.

Ultima mare deprindere din calota glaciară Amery, un gheţar plutitor de 60.000 de kilometri pătraţi, a avut loc în 1963-1964.

„Ştiam că se va întâmpla până la urmă, însă nu s-a întâmplat exact acolo unde ne aşteptam”, a afirmat Fricker.

La rândul său, Ben Galton-Fenzi, un glaciolog din cadrul AAD, a declarat că această desprindere nu va afecta direct nivelul mării.