Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Piaţa de capital

Alertă de ultim moment pentru România! Nimic nu mai poate evita dezastrul

Autor: | | 0 Comentarii | 3041 Vizualizari

Cele mai mari 12 bănci din România au identificat în exercițiul curent cinci riscuri la adresa sectorului bancar autohton, unul din acestea fiind cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar, potrivit unui sondaj publicat de Banca Națională a României (BNR).

„În linie cu exerciţiul anterior (iunie 2018), primele trei riscuri cu potenţial sistemic ridicat la adresa sectorului bancar autohton se menţin aceleaşi, însă, ordinea acestora s-a schimbat”, menţionează „Sondajul trimestrial privind riscurile sistemice”, ediţia septembrie 2018, Anul II, nr. 4, realizat de BNR.

Astfel, primele trei riscuri, după importanţa acestora, sunt următoarele: (1) riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente în contextul evoluţiilor externe; (2) cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar, cu implicaţii asupra solvabilităţii sectorului bancar; (3) riscul de creştere a costului de finanţare ca urmare a majorării ratei dobânzii şi/sau a deprecierii mondei naţionale cu efecte negative asupra capacităţii de plată a debitorilor, în special a populaţiei şi IMM.

„Conform opiniilor instituţiilor de credit, nivelul curent al acestor trei riscuri este ridicat, iar posibilele efecte negative ce pot apărea sunt relativ dificil de gestionat de către acestea”, mai arată sondajul citat.

În linie cu evaluările instituţiilor de credit, BNR a identificat în cadrul „Raportului asupra stabilităţii financiare”, ediţia din decembrie 2018, riscul de scădere a încrederii investitorilor în economiile emergente ca fiind cel mai important.

„Acesta este de aşteptat să crească în perioada următoare, având în vedere contextul actual internaţional, caracterizat de reluarea episoadelor de volatilitate înaltă pe pieţele financiare, pe fondul majorării incertitudinilor privind acordurile comerciale globale, efectelor normalizării politicilor monetare în ţările dezvoltate, accentuării tensiunilor geopolitice, iar la nivel european, de procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi îndatorarea în creştere a sectorului privat, respectiv a celui public. În aceste condiţii, calibrarea adecvată a mixului de politici interne, păstrarea echilibrelor macroeconomice în bună ordine şi evitarea supraîndatorării sunt necesare pentru ca România să beneficieze în continuare de o discriminare pozitivă din partea investitorilor în perioadele de turbulenţă”, indică „Sondajul trimestrial privind riscurile sistemice”, din septembrie 2018.

 

Următorul risc sistemic ridicat identificat de instituţiile de credit este cel asociat inovaţiei financiare şi provocărilor la adresa securităţii cibernetice. Comparativ cu exerciţiul anterior, acest risc a fost evaluat în creştere după importanţă, urcând de pe poziţia şase pe poziţia patru, însă probabilitatea de apariţie, impactul potenţial şi capacitatea de gestionare au fost menţinute relativ constante.

Riscul asociat evoluţiilor din piaţa imobiliară rezidenţială rămâne ridicat, însă, coboară de pe poziţia patru pe poziţia cinci în cadrul exerciţiului curent, probabilitatea de apariţie, impactul potenţial şi capacitatea de gestionare rămânând relativ constante. Similar evaluării instituţiilor de credit, BNR a revizuit, de asemenea, în uşoară scădere acest risc în cadrul Raportului asupra stabilităţii financiare, ediţia din decembrie 2018.

„Riscul sistemic generat de creşterea preţurilor imobiliare are în prezent o intensitate redusă şi în scădere, pe fondul unei evoluţii mai temperate a preţurilor, cât şi a încetinirii activităţii pieţei imobiliare din ultima perioadă (numărul de tranzacţii s-a diminuat, iar durata de vânzare a unei locuinţe a crescut)”, detaliază sondajul BNR.

Băncile au încadrat în categoria riscurilor sistemice medii următoarele riscuri: (i) riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental, (ii) riscul provenind din creşterea accelerată a creditării populaţiei, (iii) riscul de intensificare a legăturii dintre sectorul bancar şi sectorul public şi (iv) riscul de menţinere a unei evoluţii modeste a activităţii de creditare a sectorului companiilor nefinanciare.

„Din perspectiva instituţiilor de credit, riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental este în cadrul exerciţiului curent unul moderat, fiind revizuit în scădere comparativ cu exerciţiul anterior, când acest risc a fost considerat drept unul ridicat. Spre deosebire de această reevaluare din partea băncilor autohtone, BNR a menţinut constant acest risc în cadrul Raportului asupra stabilităţii financiare, ediţia din decembrie 2018. Riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental se menţine la un nivel ridicat, în special pe segmentul populaţiei. Având în vedere tendinţa de normalizare a politicii monetare la nivel mondial, ratele de dobândă se vor majora faţă de minimele istorice atinse, putând pune presiune asupra capacităţii de rambursare a debitorilor. Menţinerea unor standarde de creditare prudenţiale ale băncilor în această perioadă de creştere a veniturilor şi expansiune economică este esenţială pentru limitarea viitoarelor expuneri neperformante în cazul unor evoluţii adverse ale economiei”, explică sondajul citat.

 

Ultimele trei riscuri s-au menţinut pe aceleaşi poziţii comparativ cu exerciţiul trecut, iar atât nivelul curent al riscurilor, cât şi capactitatea instituţiilor de credit de a gestiona eventuale efecte negative care ar putea decurge din aceste trei riscuri au rămas relativ neschimbate.

Pagina 1 din 2
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.