Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat vineri Belgradul de organizarea revoltelor din nordul Kosovo. La începutul acestei săptămâni, 80 de persoane au fost rănite într-o confruntare între manifestanţi sârbi şi soldaţi ai forţei NATO.

Șeful guvernului kosovar a fost invitat de Parlament să explice situaţia din nord.

Kosovo dă vina pe autoritățile din Belgrad

„Escaladarea situaţiei din 29 mai a fost planificată, bine organizată şi a avut un autor. Autorul este Belgradul. Serbia a mobilizat grupuri criminale pentru a agrava situaţia.”, a declarat Albin Kurti în faţa deputaţilor.

În timpul revoltelor, 30 de membri ai Forţei NATO în Kosovo. Manifestanţii sârbi cer plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

Mai mulți membrii ai comunităţii sârbe nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

Situație tensionată în Kosovo

Albin Kurti și Aleksandar Vučić, prim-ministrul kosovar și, respectiv, președintele sârb, au avut ocazia, miercuri, să calmeze lucrurile. UE pusese pe masă posibilitatea unei întâlniri între cei doi la Bratislava pentru a aborda divergențele lor și a se reorienta asupra planului european de normalizare a relațiilor despre care se discută încă de anul trecut. Dar întâlnirea nu va avea loc.

„Călătoria [lui Vučić] la Bratislava a fost anulată din cauza situației și nici măcar nu a fost luată în considerare întâlnirea”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului sârb pentru El Periodico.

Realitatea este că, în criza din Kosovo, un teritoriu legat anterior de Serbia (și a cărui independență nu este recunoscută de Belgrad), crize multiple și eșecuri geostrategice vechi și noi se suprapun astăzi. Unele au un caracter global; altele sunt regionale.

De exemplu, lupta dintre cei doi lideri naționaliști, Vučić și Kurti, a căror hotărâre i-a determinat recent să intervină în nordul Kosovo aproape fără a-și consulta aliații. Dar, pe lângă asta, există și nervozitatea liderului sârb, care suferă proteste continue împotriva lui în propria sa țară.

Un moment de fragilitate pe care Kurti nu l-a ratat pentru a încerca să impună cu forța primarii albanezi aleși în nişte alegeri controversate și pe care sârbii kosovari le resping (au votat doar 3%), fapt care a fost declanșatorul revoltelor și a provocat condamnarea occidentală a inițiativei lor.