Alertă în România după ce încă 3 cazuri de infectare cu noua tulpină COVID-19 din Marea Britanie au fost confirmate într-un oraș din țară. Anunțul a fost făcut chiar de Ministerul Sănătății.

Deși în primă fază sursa citată nu a precizat încă dacă este vorba despre contacți ai celor 5 cazuri deja confirmate, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a venit cu o serie de precizări.

Potrivit acesteia, două dintre testele pozitive vin din partea focarului de la școala din Capitală, iar cel de-al treilea test vine din partea unei persoane tinere, care nu apariține acestui focar.

„2 teste pozitive apartin focarului din scoala, un test pozitiv este nou la o persoana care nu apartine acelui focar, este o persoana tanara. Am luat legatura cu dansa, stare generala buna, carantinata la domiciliu alaturi de prieten de asemenea pozitiv”, a spus aceasta.

De menționat este faptulc ă, până în prezent nu se știe încă dacă cele trei persoane infectate au călătorit în afara țării.

România, lovită din plin de noua tulpină de COVID

Cu doar o zi în urmă, o altă persoană a fost confirmată pozitiv cu noua tulpină.

„Încă un caz de infectare cu Sars Cov-2, noua tulpină B.1.1.7, a fost depistat la un bărbat în vârstă de 69 ani, pensionar din Constanța”, se arată într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, bărbatul a avut simptome încă din perioada în care se afla în carantină.

„Bărbatul a început să aibă simptome de boală în data de 28 decembrie 2020, iar în 02 ianuarie 2021 a efectuat un test RT-PCR al cărui rezultat a fost pozitiv. În perioada 4 ianuarie -6 ianuarie 2021 a fost internat în Constanța, după care, în data de 7 ianuarie 2021 ajunge într-o unitate medicală din București cu stare generală afectată. În data de 17 ianuarie 2021, pacientului i se recoltează o probă pentru un nou test RT-PCR ce revine pozitiv, se ridică suspiciunea infecției cu tulpina B.1.1.7, se face secvențierea cu confirmare astăzi, 26.01.

Pacientul nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a venit în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus. DSP Constanța are în desfățurare o nouă anchetă pentru acest caz. În prezent, pe teritoriul României au fost identificate 5 cazuri cu noua variantă de coronavirus SARS- Cov -2”, transmit autoritățile.