"Copreşedintele ALDE Daniel Constantin consideră că Executivul lui Dacian Cioloş a pus România în faţa unei posibile noi crize politice, prin schimbarea unui important număr de prefecţi din ţară şi prin înlocuirea acestora cu diverşi membri sau apropiaţi ai PNL. Acest demers al tehnocraţilor, care a avut loc în data de 18 februarie, este doar primul val al schimbărilor anunţate de către Executiv. Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) îşi exprimă îngrijorarea faţă de această acţiune cu un vizibil substrat politicianist, acţiune prin care se urmăreşte obţinerea de beneficii electorale pentru cei din PDL-PNL", se arată într-un comunicat ALDE.

Potrivit lui Constantin, ALDE îi va solicita premierului să prezinte în faţa Parlamentului care au fost criteriile în procesul de selecţie a noilor prefecţi, în condiţiile în care promisiunile privind numirea unor specialişti fără apartenenţă politică "au fost brusc uitate".

"Deşi, în mod repetat, membrii cabinetului Cioloş ne-au promis că vor numi în funcţii doar specialişti, fără niciun fel de apartenenţă politică, vedem că promisiunile au fost brusc uitate, ajungând să fie numiţi prefecţi membri de partid sau persoane foarte apropiate de PNL. Să ne aducem aminte că nu mai departe de luna ianuarie, cei din PDL-PNL îl somau pe domnul Cioloş să schimbe toţi prefecţii, motivând că aceştia au fost numiţi de Guvernul Ponta. Evident, prin somaţiile publice repetate ale celor din PNL, aceştia urmăreau impunerea, chiar înainte de alegerile locale, a unor membri de partid sau persoane apropiate partidului prezidenţial", a afirmat liderul ALDE.

El a precizat că Daniel Olteanu, despre care Alina Gorghiu susţinea anul trecut că ar putea fi "un candidat al PNL foarte bun pentru Primăria Bârlad", este acum prefect. De asemenea, mai spune Constantin, Marian Grigoraş, cel care a reprezentat PNL în Biroul Electoral Judeţean în nenumărate rânduri, a fost numit prefect la Iaşi, iar la Botoşani Dan Nechifor, cel care era propus de PNL pentru poziţia de prefect în luna decembrie, acum a fost numit în această funcţie de către Guvernul Cioloş.

"La Argeş, noul reprezentant al Guvernului în teritoriu este Cristian Soare, aceeaşi persoană care ne anunţa public, în 2014, că 'în mod categoric' se va alătura PNL. Îmi pare rău că acest guvern, care se laudă continuu cu titulatura de tehnocrat şi care susţine că promovează oameni doar pe criterii de competenţă şi de profesionalism, a ajuns să facă, atât de vizibil, jocurile politice ale PNL", a completat Daniel Constantin.

SURSA: Agerpres