Compania italiana Air One si gigantul european Air France KLM au dezvaluit detaliile ofertelor pentru Alitalia, ambele presupunand o schimbare a flotei imbatranite de aeronave a operatorului italian falimentar, informeaza CNBC.

Air One va oferi 1 miliard de euro pentru companie si va investi 4,3 miliarde de euro in reinoirea flotei. Air France-KLM a propus un schimb de actiuni si, de asemenea, o reinoire a flotei.Carlo Toto, CEO-ul Air One, al doilea mare operator din Italia, a declarat ca aeronavele Alitalia atrag costuri de combustibil si de mentenanta prea mari, si intentioneaza inlocuirea a 130 dintre ele, in urmatorii 5 ani.

Air One si-a propus sa faca din Alitalia al patrulea mare operator aerian din Europa, sa atinga echilibrul financiar in 2009 si sa inceapa sa faca profit in 2010. De asemenea, planurile Air One include o redimensionare a personalului, de la 11.100 la 8.300.Oferta Air France-KLM nu presupune redimensionarea personalului mai mult decat era deja stabilit in planurile companiei. Alitalia nu a dezvaluit cifra, insa se banuieste ca este vorba de aproximativ 2.000 de locuri de munca.

Guvernul italian detine 49,9% din Alitalia, companie care inregistreaza pierderi de 1 milion de euro pe zi. Consiliul director al Alitalia se va intalni in data de 18 decembrie pentru a alege o oferta.

Sursa: CNBC

Data: 18 Decembrie 2007