„Brașov este principala destinație turistică din România, atrăgând aproximativ 1,5 milioane de turiști pe an, iar orașul are un număr mare de locuitori, cu o putere de cumpărare peste medie. Terenul este situat în centrul orașului și al zonei de afaceri a Brașovului (Centru Civic), pe fosta platformă Hidromecanica, înregistrând astfel un trafic foarte ridicat”, a declarat David Hay, CEO-ul AFI Europe România.

Planurile dezvoltatorului prevăd edificarea unui mall cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 mp, dispusă pe trei niveluri. Cel de-al treilea etaj va găzdui zona de restaurante și divertisment, inclusiv un cinematograf. AFI Europe România a mai anunţat că se află deja în discuții avansate cu un lanț de hypermarket-uri și cei mai mari retaileri de fashion pentru a închiria spaţii în centrul comercial. Pe același teren, compania va dezvolta și un proiect de birouri de clasa A cu o suprafață închiriabilă de 11.000 mp.

Cora România a cumpărat în 2010 terenul Hidromecanica din Braşov pentru un preţ de circa 13 mil. euro şi avea în plan construcţia unui mall de 70 mil. euro. Criza a împiedicat retailerul să îşi ducă planurile la final, iar din 2013 a început să caute un cumpărător pentru teren.

AFI Europe va intra în competiţie directă cu noul mall Coresi, aflat în portofoliul grupului francez Auchan, care a fost inaugurat în martie anul acesta pe fosta platformă industrială Tractorul Braşov. Pe acelaşi segment de piaţă, sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI) au anunţat că intenţionează să extindă galeria comercială a Carrefour, iar polonezii de la Echo Investment vor să construiască un mall în locul fostei fabrici Fartec.

Proiectul AFI din Braşov va fi al treilea din portofoliul companiei după AFI Palace Cotroceni şi AFI Palace Ploieşti, care anul trecut au generat împreună venituri de 37 mil. euro, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Investitorul mai are în plan construcţia unui centru comercial în Bucureştii Noi, pe fosta platformă Laromet.

CITIŢI ŞI Lăsăm la mall bani cât pentru 450 km de autostradă pe an

Pe segmentul de birouri, compania dezvoltă AFI Park, un proiect ce constă în cinci clădiri de birouri de clasa A, cu o suprafață totală de închiriere de peste 70.000 mp. Primele trei clădiri de birouri finalizate au fost închiriate integral, iar ultimele două sunt în construcţie, urmând a fi terminate la începutul lui 2016.