La societatea INAR Brasov, specializata in cercetare – dezvoltare in domeniul constructiei de aeronave, a fost instituita procedura de administrare speciala, prin ordin al presedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), potrivit unui comunicat al AVAS.

Administrarea speciala are ca scop stabilirea modului de administrare si gestionare, precum si a masurilor ce trebuie luate pentru accelerarea procesului de privatizare. Odata cu administrarea speciala la societate se instituie si procedura de supraveghere financiara a societatii comerciale.


Pe durata acestei proceduri, administratorul special are atributii in luarea unor masuri de administrare, gestionare si supraveghere financiara a societatii comerciale, notificarea tuturor creditorilor bugetari in sensul instituirii procedurii de administrare speciala in perioada de privatizare, in vederea neinceperii sau suspendarii de catre acestia a oricaror masuri de executare silita impotriva societatii comerciale.

Administratorul special poate lua masuri exceptionale in perioada premergatoare anuntului de oferta, cu referire la aplicarea de programe de restructurare care sa cuprinda masuri privind divizari, fuziuni, vanzari de active pentru plata datoriilor societatii comerciale sau disponibilizari de personal.

In sarcina administratorului se afla si solicitarea furnizorilor de servicii pentru intocmirea graficelor de reesalonare a datoriilor restante, respectarea acestora si efectuarea platilor facturilor curente precum si respectarea disciplinei economico-financiare prin luarea unor masuri pentru intarirea acesteia.

Administrarea speciala inceteaza la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, in cazul privatizarii societatii comerciale, sau la data stabilita prin ordin al presedintelui AVAS.
AVAS detine la SC INAR SA Brasov un pachet de actiuni reprezentand 57,105% din capitalul social de 2.084.670 RON (20.846.700 mii lei).

Sursa: Capital, 06 ianuarie 2006