Aflat la TVR, profesorul Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre faptul că el nu dorește să alarmeze populația și dorește să îi avertizeze pentru ca oamenii să aibă grijă și să se ferească.

“Dimineaţă când am făcut raportul de gardă aveam 20 de pacienţi în camera de gardă, dintre care unii cu necesar de oxigen, în disperare să găsim locuri unde să îi punem în pat. Cred că lucrurile se complică, mai ales că astăzi avem 7.730 de persoane nou infectate, dintre care circa o mie în Bucureşti şi Ilfov.

Aceste o mie de persoane infectate vor veni în trei unităţi mari să fie verificate, respectiv la Balş, la Babeş şi la Nasta, cam asta este construcţia. Eu nu alarmez populaţia, eu spun populaţiei să aibă grijă şi să se ferească”, a declarat Adrian Streinu Cercel, marţi seară, la TVR.

Masca de protecție trebuie să fie purată corespunzător

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală a subliniat că lumea trebuie să înțeleagă că nu trebuie să se infecteze. Mai mult decât atât, acesta reiterat că masca de protecție trebuie purtată corespunzător, în așa fel încât aceasta să acopere atât gura cât și nasul.

“Lumea trebuie să înţeleagă că nu trebuie să infecteze. Infectarea persoanelor se face pe stradă, se face acasă când faci petreceri, atunci când te duci în baruri, la serviciu dacă nu sunt respectate regulile minime de igienă.

Purtarea măştii pe nas şi pe gură face diferenţa. Mă uit la televizor cu stupoare şi văd că majoritatea sunt cu masca sub nas. O mască purtată sub nas nu ajută la nimic. (…) Dacă mergem în ritmul ăsta, undeva săptămâna viitoare vor fi în jur de 10.000 (de cazuri noi de COVID-19 – n.r.)”, a adăugat el.

Populația trebuie testată

Adrian Streinu-Cercel a mai declarat că varianta cea mai bună ar fi aceea în care populația se testează în loc să intrăm din nou în carantină.

“Nu aş merge pe varianta de carantină, aş merge pe varianta de testare. (…) Această testare nu se face o dată ca niciodată, se face succesiv, în valuri. Ai testat astăzi, dai deoparte, aştepţi patru zile, la patru zile repeţi testarea în aşa fel încât epuizezi pur şi simplu focarele, acolo unde le cunoşti.

Problema este că lumea se infectează cu miile, iar aceste mii trebuie să ştim că mai au în spate de cel puţin încă zece ori mai multe persoane pe care nu le cunoaştem, sunt purtători sănătoşi şi transmit virusul în populaţie în continuare”, a adăugat Streinu-Cercel.

Sursă foto: INQUAM / Octav Ganea