Biblioteca Naţională are un nou manager interimar!

Ministrul Culturii a semnat ordinul de numire a lui Adrian Cioroianu

Profesorul universitar Adrian Cioroianu, ambasador al României pe lângă UNESCO până în anul 2020, a fost numit manager interimar al Bibliotecii Naţionale a României.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, şi-a exprimat încrederea că noul manager al BNaR „va crea o punte coerentă între instituţie şi publicul cititor, un nou raport cu societatea”.

„Îi doresc mult succes domnului Adrian Cioroianu, care are o misiune aparte în peisajul cultural actual. Am încrederea că numirea dumnealui, datorită erudiţiei şi experienţei vaste, va crea o punte coerentă între instituţie şi publicul cititor, un nou raport cu societatea”, a precizat Gheorghiu.

„Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a semnat în data de 1 septembrie 2021 ordinul de numire a noului manager interimar al Bibliotecii Naţionale a României. Această funcţie va fi ocupată de Adrian Cioroianu, istoric, autor, jurnalist şi om politic român, fost ministru al Afacerilor Externe în perioada 2007-2008”, se precizează în comunicatul oficial al Ministerului Culturii.

O activitate profesională cu adevărat impresionantă

Adrian Cioroianu a ocupat funcţia de europarlamentar (2007), ambasador al României pe lângă UNESCO până în anul 2020, iar în perioada 2012-2015 a fost decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, unde susţine cursuri şi în prezent, având gradul didactic de profesor, scrie Agerpres.

A absolvit Facultatea de Istorie de la Universitatea Bucureşti, în anul 1993 şi are un masterat în istorie la Universitatea Laval din Quebec, Canada (1996-1997), „Diplome d’Etudes et des Recherches Approfondies”. Cursurile de doctorat în istorie le-a urmat la aceeaşi universitate din Quebec, Canada (1997-2002), pe care le-a încheiat cu teza de doctorat „Mitul, Imaginea şi Cultul liderului în România comunistă”.

Activitatea sa include şi domeniul presei şi al audiovizualului. Astfel, a fost redactor la revista „Dilema veche” şi a publicat numeroase studii şi articole în ziare şi reviste, printre care „Adevărul”, „Ziua”, „România liberă”, „Cotidianul”, „Evenimentul Zilei”, „Suplimentul de Cultură”, „Scrisul românesc”, „Gazeta sporturilor”.

Adrian Cioroianu a lucrat şi în televiziune, unde a realizat emisiunile „5 minute de istorie”, „Ciocnirea civilizaţiilor”, „Ora de istorie”, „Chiasma. Dialoguri PAX”, „Totul la vedere” etc.

Sursa foto: INQUAM Photos, Bogdan-Ioan Buda