După ce apăruseră zvonuri că ar avea legătură cu Sebastian Ghiţă, administratorul firmelor a răspuns: „Nu avem nicio legătură cu Sebastian Ghiţă. Aici lucrez eu cu fratii mei, cu sotia mea si cumnata mea. Este firma noastra”.

Cine sunt aceștia

Aproape două treimi dintre contractele de achiziție directă din ultimele două săptămâni au fost câștigate de două firme care au, aproximativ, aceiași acționari și care, de obicei, vând produse pentru birou, nu mărfuri sanitare, potrivit ziare.com

Din totalul celor circa 900 de proceduri de cumpărare directă, aproape 600 s-au încheiat cu firmele DNS Birotica SRL si Direct Distributie Birotica SRL, în contextul în care ambele aparțin aceleiași familii.

Mai precis, la DNS Birotica SRL, care a înregistrat cele mai mari vânzări de măști chirurgicale, acționari sunt Nicolae Ștefan Dobrin, Corina Camelia Dobrin și Vasile Dobrin, fratele lui Nicolae Ștefan. În acest caz, Nicolae Ștefan Dobrin este și administrator.

În cazul societății Direct Distribuție Birotica SRL, administrator este tot Nicolae Ștefan Dobrin. Acesta este și acționar, alături de Corina Camelia Dobrin. Cele doua firme au mai vandut măști și înainte de instaurarea stării de urgență, dar în cantități mult mai mici.

Răspunsul lui Nicolae Dobrin

„Noi chiar pregatim un drept la replica pe aceasta tema. Noi in relatia cu Asesoft nu doar ca am avut o mare problema de imagine. Dar am pierdut 200.000 de euro. (…) Am livrat niste marfa. Niste tonnere. Si toate acele firme (din grupul Asesoft – n.red.) au intrat in insolventa. Iar eu am bilete la ordine si o serie de documente despre care lumea nu stie. Si vreau ca oamenii sa afle. (…) Nu l-am cunoscut niciodata (pe Sebastian Ghita – n.red.) N-am vorbit niciodata cu el la telefon. N-am nicio treaba cu asa ceva (…) Ca sa nu se mai spuna ca DNS este firma lui Sebastian Ghita.

Firma are numele DNS de la: Dobrin Nicolae Stefan. Si a fost facuta in 2004, pe 6 aprilie. De ziua mea. Aici lucrez eu cu fratii mei, cu sotia mea si cumnata mea. Este firma noastra. N-are nicio legatura cu Ghita (…)”, a transmis Nicolae Dobrin, potrivit sursei menționate.

„Noi lucram cu China de peste 15 ani. Eu in fiecare an merg acolo, minim 15 zile. Noi castigam licitatii pe parte de papetarie, tocmai pentru ca importam direct din China. Si avem stocuri de marfa, pe papetarie, de 1,5 milioane de euro. Pe produse de curatenie aveam stocuri de 300.000 de euro. Si tot asa. Noi nu suntem intermediari, sa plimbam marfa de colo-dincolo.

Am primit oferta de la intermediari, care voiau sa ne ia marfa la pret mai mare. Dar am refuzat. Nu fac asa ceva. Luam din China si livram direct la beneficiar. (…) Pe segmente de marfa de calitate cel putin medie, multe firme mari cumpara de la noi. Tocmai pentru ca noi aducem din China. E nisa noastra. Anul trecut, am adus cam 23 de containere. E foarte simplu, cand ai relatia cu China, sa aduci marfa pe o anumita nisa. Noi am pus acolo (in Sicap – n.red.) pretul pe care il cerem. Cine a vrut a cumparat. Cine nu, nu. Ca doar nu toti au luat de la noi!”, a adăugat Nicolae Dobrin când a fost întrebat despre modalitatea în care a reușit să câștige atât de mult din piața măștilor.

De unde a pornit totul

Reacția lui Nicolea Dobrin vine după ce deputatul USR Claudiu Nasui a spus, într-o postare pe Facebook, ca în spatele firmei DNS SRL s-ar afla, de fapt, Sebastian Ghiță.

„Pandemia este rea pentru economie, dar este o mare oportunitate pentru unii. Platforma de analiză a achizițiilor Banii noștri, a căutat în achizițiile directe făcute de statul român în luna martie. Ce să vezi? Aceiași abonați la contractele cu statul ies la iveală oricare ar fi criza. Orice ar fi, lor le merge bine. Cele mai bănoase contracte au fost câștigate de firma DNS Birotica care a câștigat, în total, contracte de aproape 11 milioane de lei. Puțini au auzit de numele firmei acesteia. E normal. Dar mai mulți am auzit de persoana care se află în spatele acestei firme, domnul Sebastian Ghiță, fost deputat PSD. Face afaceri bune cu statul zilele astea această firmă, mai ales prin achiziții directe”, a scris Claudiu Năsui.