Documentul care poate schimba poziția Austriei legat de intrarea noastră în Schengen

Un document-sinteză înmânat de către eurodeputatul Victor Negrescu guvernului austriac ar putea schimba totul. Este vorba despre opoziția Austriei pentru intrarea României în Schengen. Documentul trebuie să ajungă în mâinile cancelarului Karl Nehammer. El se referă la rolul important pe care România îl are şi îl poate juca în spaţiul Schengen

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a subliniat, în cadrul documentului, importanța României în consolidarea protecţia frontierelor externe şi îmbunătăţind funcţionarea zonei de liberă circulaţie.

“România îndeplineşte de peste 12 ani toate criteriile specifice spaţiului Schengen. În ciuda acestui lucru, aderarea ţării mele la zona de liberă circulaţie a fost blocată fără niciun fel de justificare legală.

Din nefericire, anul trecut, când toate argumentele au fost de partea României, prin veto-ul aplicat de Austria, parcursul ţării mele spre spaţiul Schengen a fost blocat, deşi România era tehnic mai pregătită din punct de vedere tehnic decât Croaţia.

Argumentele prezentate de guvernul dumneavoastră nu au nimic de-a face cu ţara mea şi afectează din păcate o relaţie de prietenie extraordinară care uneşte Austria de ţara mea România de mulţi ani”, a subliniat Victor Negrescu

Europarlamentarul este recunoscut pentru demersurile sale continue întreprinse, în ultimii zece ani, în vederea aderării României.

România participă activ la operațiuni

Negrescu a menţionat că deşi nu a fost primită în Schengen, România a continuat să participe activ la operaţiuni sub egida Agenţiei Frontex şi nu numai. Asta, cu toate că țara noastră nu a fost acceptată în Schengen. De 11 luni, România luptă să convingă Austria că merită să fie în spațiul de liberă circulație

“Prin eforturile susţinute ale Guvernului României, ţara noastră a realizat o serie de demersuri care demonstrează clar faptul că românii merită în Schengen. Gestionarea migraţiei, în cooperare cu statele vecine, este o prioritate constantă a României, acest lucru putând fi observat în teren, în cadrul vizitei voluntare de anul trecut.

Ca urmare a acţiunilor sale, ţara noastră are o scădere impresionantă în ceea ce priveşte numărul de preveniri a intrărilor ilegale. Nu în ultimul rând, România a continuat să gestioneze exemplar vieţile milioanelor de refugiaţi ucraineni care au fugit din calea războiului, a asigurat securitatea frontierelor externe ale Uniunii fără nicio sincopă sau eveniment major şi prin acţiunile sale, asigură pentru toate statele membre un climat de siguranţă şi securitate”, a argumentat europarlamentarul Victor Negrescu.

În Austria, Negrescu a avut o întâlnire de lucru cu primarul general şi guvernator al Vienei, Dr. Michael Ludwig.

Europarlamentarul român s-a văzut și cu omologul său, Însărcinatul Special pentru afaceri globale al Cancelarului Federal Karl Nehammer, ambasadorul Peter Launsky-Tieffenthal.