Premierul a fost întrebat de ce Guvernul nu a dat o Ordonanță de urgență în privința desființării pensiilor speciale, cu excepția magistraților și militarilor. Ludovic Orban a precizat că acest lucru nu a fost posibil având în vedere că legea este în examinare la Curtea Constituţională și în plus trebuie să existe o dezbatere publică serioasă privind acest subiect.

„Nu poţi să adopţi o ordonanţă de urgenţă când ai o lege în dezbatere sau când o lege este supusă controlului constituţional. Asta este o aberaţie. Cine a spus aşa ceva trebuie să citească Constituţia, să citească toată cazuistica Curţii Constituţionale şi, mai ales, să ştie în ce etapă – la ora actuală este în examinare la Curtea Constituţională un proiect de lege care instituite o supraimpozitare a pensiilor speciale care depăşesc un anumit nivel. Este în judecată la Curtea Constituţională. Nu pot eu să adopt o ordonanţă de urgenţă într-un domeniu. În plus, aici trebuie o dezbatere publică serioasă în societate. PNL este singurul care a votat împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari. Acum am văzut că este un întreg campionat între diferite partide să arate care susţine mai tare desfiinţarea pensiilor speciale, dar până una alta, singurul partid care a votat împotriva pensiilor speciale este PNL”, a spus Ludovic Orban într-un interviu pentru Agerpres.

Orban: Nu există altă soluție

Orban a precizat că este depus un proiect de lege pentru modificarea statutului deputaților și senatorilor, astfel încât aceștia să nu mai poată beneficia de pensie specială.

„Noi, de asemenea, avem un proiect de lege depus de modificare a legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, pentru care trebuie doar convocat plenul reunit şi trebuie adoptat. Eu garantez că toţi parlamentarii PNL, în prima legislatură, vor avea ca prioritate modificarea legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, astfel încât să nu se mai acorde aceste pensii speciale către parlamentari. Cu cât sunt mai mulţi parlamentari PNL, cu atât va fi mai sigur că acest lucru se va întâmpla. Am văzut diferite discuţii pe tema aceasta, că-şi dau unii demisia pe final de mandat, în campanie electorală. Nu există altă soluţie, este o singură soluţie. Pe mine nu mă interesează că ia Ciolacu sau că nu ia Ciolacu sau că ia altcineva sau nu ia altcineva. Pe mine mă interesează să nu existe acest drept. Oricine vrea să nu existe acest drept trebuie să voteze acest proiect de lege care este iniţiat de PNL”, a conchis premierul.