Destinatarii finali ai programului sunt pensionarii, aflați in evidenta Casei Naționale de Pensii Publice, cu venituri modeste care au împlinit vârsta de 75 de ani precum și persoanele/familiile fără adăpost și cele evacuate. Perioada de desfășurare a programului: septembrie 2020 – iunie 2021. Sumele alocate vor putea fi utilizate în termen de 12 luni de la data alocării pe card.  Cardurile pot fi utilizate exclusiv în unitățile de alimentație partenere, care prepară/ servesc/ livrează hrană gătită din ingrediente alimentare, preparate prin prelucrarea termică a acestora.

Ce sunt aceste tichete

Tichetele sociale pentru mese calde, pe suport, electronic sunt bonuri de valoare dedicate exclusiv achiziției de hrană gătită din ingrediente alimentare, preparate prin prelucrarea termică a acestora, denumite generic “mese calde”.  Tichetele sociale pentru mese calde sunt prezentate – si vor putea fi utilizate – sub forma de carduri preplătite care încorporează cea mai nouă tehnologie, securitate sporită și rapiditate.

Cum vor putea fi utilizate

Tichetele sociale pentru mese calde, sunt distribuite beneficiarilor eligibili împreună cu instrucțiunile de utilizare, codul PIN aferent și o listă cu unitățile partenere care acceptă plata cu tichetele sociale pentru mese calde pe suport electronic (card).  Acestea vor putea fi utilizate imediat după ce cardurile vor fi activate de către beneficiari si alimentate. Cardurile vor putea fi utilizate  la orice unitate parteneră a emitentului (Edenred sau Sodexo) de pe teritoriul României care acceptă carduri sociale pentru mese calde, numai și numai pentru achiziționarea de mese calde.   Cardurile permit atât plăți cu PIN, prin inserarea cardului în terminalul POS și introducerea codului personal de identificare (PIN), cât și plăţi contact-less prin apropierea cardului de terminalul POS.

Care este suma alocată și de când va fi disponibilă

Suma alocată pentru tichetul social pentru mese calde pe suport electronic este de 180 lei / destinatar final și va fi alimentată, la începutul lunii următoare celei de referință, de către emitenți, la solicitarea Ministerului Fondurilor Europene. La începutul lunii decembrie 2020, beneficiarii eligibili începând cu luna septembrie vor primi alocația pentru 4 luni (720 lei), cei eligibili începând cu luna octombrie vor primi 540 lei, iar cei eligibili începând cu luna noiembrie 360 lei.  Sumele vor putea fi utilizate în termen de cel mult 12 luni de la data alocării. Valoarea maximă a tranzacțiilor acceptate într-o zi este limitată la suma de 40 lei.  Beneficiarul va putea achiziționa mese calde în valoare mai mare de 40 lei/zi, numai daca va achita diferența prin alte mijloace de plată. Alimentarea cardurilor va fi efectuată în maxim 2 zile lucrătoare de la alimentarea de către Ministerul Fondurilor Europene a contului, de trezorerie, al emitentului.

Ghidul de utilizare a Tichetelor Sociale, pe suport electronic, pentru mese calde poate fi consultat aici.