Vești neașteptate pentru pensionari. Aceștia pot afla acum câți bani vor primi din 2021. S-au făcut toate calculele în ceea ce privește banii care le vor intra în buzunar în doar câteva luni. De altfel, chiar acum se analizează la Casa de Pensii cât va fi creşterea punctului de pensie anul viitor, în 2021.

Potrivit unor surse citate de Antena 3, în prezent, se vehiculează două posibilități privind mărirea punctului de pensie.

Într-unul dintre scenarii, se vorbește de o majorare cu 10%, potrivit surselor Antena 3.

Un alt doilea scenariu, indică o majorare mai mică, de 5-6%, din cauza lipsei banilor.

Calculele posibile, prezentate joi, la Antena 3, arată astfel:

Cu cât ar putea creşte punctul de pensie

– prima variantă: 10%

– a doua variantă: 5% – 6%

Cât va fi punctul de pensie în 2021

Punctul de pensie acum: 1.442 de lei

– dacă va creşte cu 10%, atunci punctul de pensie va fi 1.586 de lei

– dacă va creşte cu 5-6%, atunci punctul de pensie va fi 1.514 lei

Calcule exclusive: cu cât cresc pensiile

Un pensionar care are acum 0,7 puncte de pensie, are o pensie de 1.008 lei/lună

– dacă punctul de pensie creşte cu 10%, atunci pensia va creşte până 1.100 de lei/lună

– dacă punctul de pensie creşte cu 5%-6%, atunci pensia va creşte până la 1.059 de lei

De altfel, Elena Cristian, redactor șef la DC Business, a vorbit la România TV despre majorarea pensiilor. Conform celor spuse de aceasta, următoarea majorare nu mai apare în programul de guvernare.

„Conform legilor în vigoare, este obligatorie majorarea pensiilor cu rata inflației, actualizarea acestora, de la 1 ianuarie. Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, dar acest lucru este obligatoriu pentru că există o lege în vigoare. Eu aflasem pe surse, este adevărat că PNL nu și-a mai lansat programul de guvernare, dar aflasem pe surse că pe lângă această actualizare cu rata inflației, PNL ar mai avea în vedere o majorare cu 10% a punctului de pensie de la începutul anului viitor.

Din câte văd eu, această majorare nu mai apare în programul de guvernare. Știu că anul viitor se intenționează ca din cele 26% de procente rămase de dat la punctul de pensie să se mai dea încă 10%, dar eu sunt sceptică. Eu nu cred că anul viitor punctul de pensie va mai fi majorat”, a declarat Elena Cristian la România TV.

Trebuie menționat că Guvernul a majorat pensiile cu 14% în luna septembrie, în care în care legea făcută de PSD prevede o majorare de 40%. De asemenea, Violeta Alexandru a vorbit la emisiunea „Legile puterii” despre majorarea pensiilor și când va avea loc.

„Pensiile vor crește. Ministrul Finanțelor este cel care are poza clară a resurselor bugetare, pentru ca orice crestere – alocatii, pensii se sprijina pe resursele bugetare. vor crește. Și există o preocupare a Guvernului de a închide evaluarea anului acesta cu o imagine clară asupra posibilităților de creștere anul viitor. Dar n-as vrea sa alimentez niciun zvon. Probabil ca o va face ministrul Finantelor”, a declarat Violeta Alexandru.

În prezent, se asteaptă o decizie a Curții Constituționale, pe 25 noiembrie, în legătură cu rectificarea bugetară, care include și majorarea pensiilor.