Construit recent de compania germană Lürssen Yachts pentru şeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan, yahtul Azzam are şi un salon de 550 de metri pătraţi. Acest nou gigant detronează ambarcaţiunea Eclipse, lungă de 163,5 metri, ce aparţine miliardarului rus Roman Abramovici, retrogradat acum pe poziţia doua după ce timp de trei ani a fost liderul clasamentului care mai este şi o ilustrare a celor mai mari averi de pe planetă.

În acest top găsim 13 arabi, 19 ruşi, 17 americani şi 16 europeni. Aici vedem elita oligarhilor ruşi, printre aceştia numărându-se, pe lângă Abramovici, Andrei Melnicenko, Mihail Prokorov sau Vladimir Potanin. Cât despre americani, îi regăsim pe cofondatorul Microsoft, Paul Allen, cu cele două yahturi ale sale, Octopus şi Tatoosh, sau pe vedeta de la Hollywwod, Steven Spielberg, deţinătorul vasului Seven Seas, dar observăm şi ambarcaţiunea nou-intrată, Venus, o mai veche dorinţă a lui Steve Jobs, care a încetat din viaţă în anul 2011.

Multe dintre iahturi sunt închiriate, cum este cazului lui Eclipse, pentru care Abramovici plăteşte în fiecare săptămână între 4 şi 5 milioane de dolari. Multe au fost văzute vara aceasta prin Mediterana, mai ales prin apele din apropierea Coastei de Azur. Ambarcaţiunile sunt realizate în special de şantierele navale germane şi olandeze.
Sursa: Agerpres