Banca olandeză ABN Amro a înregistrat pierderi de 866 milioane euro în primul trimestru al acestui an, atribuite operaţiunilor şi activelor care aparţin de Royal Bank of Scotland (RBS), în timp ce diviziile preluate de statul olandez au obţinut profit.

„Pierderea totală după taxe a grupului cumulează o pierdere de 928 milioane euro generată de afacerile cumpărate de RBS, un profit de 87 milioane euro obţinut de operaţiunile preluate de statul olandez, o pierdere de 48 milioane euro a companiilor centrale din grup şi un câştig de trei milioane euro la diviziile controlate de Banco Santander”, se arată într-un comunicat al ABN Amro preluat de Mediafax.

Un consorţiu format din grupurile financiare Fortis (Belgia), RBS (Marea Britanie) şi Banco Santander (Spania) a preluat în 2007 ABN Amro printr-o tranzacţie record de 70 miliarde euro.

Ulterior, în octombrie 2008, grupul Fortis a fost divizat după ce a ajuns în pragul falimentului în urma crizei financiare mondiale, iar activele din Olanda, inclusiv operaţiunile locale ale ABN Amro, au fost preluate de guvernul olandez.

Valoarea totală a activelor ABN Amro a scăzut cu 11%, respectiv 66,3 miliarde euro în primele trei luni, la 600,5 miliarde euro, de la 666,8 miliarde euro la finele anului trecut.

ABN Amro a anunţat, săptămâna trecută, că intenţionează să renunţe la 4.000-5.000 de locuri de muncă şi să realizeze reduceri de costuri de 1,3 miliarde euro pe parcursul fuziunii cu Fortis Bank Nederland, o altă divizie locală a Fortis controlată de statul olandez.

Guvernul olandez vrea să creeze astfel un nou grup bancar şi a planificat privatizarea, cel mai devreme, pentru 2011. În plus, executivul s-a angajat să protejeze grupul de criza de pe pieţele financiare.

Sursa: Mediafax