Conform unui studiu al Clinicii Universitare din Mainz, care încearcă să obțină noi informații cu privire la sindromul așa-zis „Long Covid”, aproximativ 40% dintre persoanele care s-au îmbolnăvit și vindecat de Covid-19 suferă de sechele care durează mai mult de șase luni de la vindecare.

Pot fi afectaţi de asta şi cei asimptomatici sau cei care au avut forme uşoare de COVID

Potrivit cercetătorilor Clinicii Universitare din Mainz, nu sunt neapărat pacienţii cu formă gravă cei care dezvoltă astfel de simptome, cei afectaţi putând fi chiar persoanele asimptomatice sau cei care au trecut relativ uşor prin boală. În 35% dintre cazurile studiate, cei afectaţi nici măcar nu ştiau că au avut Covid-19 până când au fost supuşi unui test de anticorpi, au precizat într-un comunicat cercetătorii care au realizat acest studiu.

Unele dintre simptomele persistente cele mai comune sunt oboseala, tulburările de memorie, dureri articulare, diminuarea gustului şi a mirosului şi dificultăţi respiratorii, deşi încă nu există un tipar clar şi nici nu s-a ajuns la o definiţie unitară privind sindromul.

Rezultatele publicate luni fac parte dintr-un studiu mai amplu la care au participat 10.250 de persoane, dintre care 500 au trecut prin boală şi care semnalau că simptomele de Covid persistent tindeau să dispară cu trecerea timpului.

Spre surprinderea cercetătorilor, 46% dintre femeile care au trecut prin boală au fost afectate de aceste simptome, faţă de 35% dintre bărbaţi, deşi în rândul bărbaţilor boala are de obicei o formă mai gravă.

Vârsta nu pare să crească probabilităţile de a suferi de Covid persistent, potrivit studiului, care a dezvăluit şi că o treime dintre cei contagiaţi afirmau că nu şi-au recuperat nivelurile de randament de dinainte de boală.

Pentru 15% dintre participanţi, sechelele au ajuns să aibă impact negativ asupra vieţii lor cotidiene, în timp ce pentru 6% dintre vechii pacienţi acestea au avut impact asupra activităţii de la locul de muncă.

Studiul care îngrozește pe toată lumea!

Un studiu recent, coordonat de cercetătorii americani, arată că episoadele grave de îmbolnăvire cu COVID-19 pot afecta semnificativ sănătatea pe termen lung. Astfel, pacienţii care supravieţuiesc unei infecţii severe, au șanse duble de a murit în anul următor.

Ultimele studii arată că riscul crescut de deces a fost mai mare în cazul pacienţilor sub 65 de ani şi doar 20% dintre pacienţii cu forme severe de COVID-19 care au murit din cauza complicaţiilor tipice ale Covidului, cum ar fi insuficienţa respiratorie, potrivit arată The Guardian.

„Am efectuat un studiu anterior care a arătat că pacienţii cu COVID-19 sever care s-au recuperat au avut un risc semnificativ mai mare de a fi spitalizaţi în următoarele şase luni. Acest nou studiu a extins acest lucru pentru a investiga riscul de mortalitate în următoarele 12 luni”, a transmis profesorul Arch Mainous de la Universitatea din Florida, autorul principal al studiului teribil.