Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) considera ca garantarea unui randament anual minim egal cu inflatia ar trebui sa fie evitata si ca nu este o decizie in favoarea participantilor la sistemul de pensii private.

Analistii prezinta si o serie de argumente. “O astfel de garantie va duce la un comportament extrem de conservator din partea fondurilor de pensii, facondu-le sa evite o serie intreaga de investitii care pe termen lung ar aduce randamente mai mari. Analiza statistica arata ca investitiile care pe termen lung au dat randamentele cele mai bune sunt cele care, pe termen scurt, au fost cele mai volatile, deci, cu alte cuvinte, cele care pe termen scurt ar putea furniza randamente sub rata inflatiei. In consecinta, participantii vor beneficia in final de pensii mai mici”, se afirma in comunicatul de presa remis de Asociatie. In plus, analistii financiar-bancari afirma ca in prezent nu exista instrumente care sa garanteze obtinerea unui randament minim egal cu rata inflatiei, explicand ca nici titlurile de stat nu pot garanta un castig care sa depaseasca rata inflatiei. “Dar chiar presupunând ca astfel de instrumente ar exista, o astfel de garantie va induce un comportament “de turma” al fondurilor de pensii, facând sa dispara complet concurenta din acest sector si efectul benefic pe care aceasta il are asupra performantei fondurilor”, se explica in comunicatul AAFBR. In cazul in care administratorii ar fi obligati sa garanteze un randament egal cu rata inflatiei, ar fi nevoiti sa se capitalizeze, situatie care ar putea determina pe unii dintre administratori sa renunte la aceasta linie de business din Romania.

Mai mult, analistii nu uita sa explice nici ca invocarea unor sisteme de pensii care ofera diferite garantii ignora faptul ca acelea difera fundamental de cel introdus in Romania, iar combinarea caracteristicilor celor doua sisteme ar duce “la un sistem de pensii aberant si nefunctional care (…) in cel mai bun caz se va intoarce impotriva participantilor si, in cel mai rau caz, se va desfiinta din cauza retragerii participantilor si lipsei de concurenta”.

Nu in ultimul rand, in comunicatul Asociatiei se mai explica si ca participantii la fondurile de pensii de pe Pilonul II ar trebuie sa aiba posibilitatea de a opta pentru o structura a investitiilor conforma cu apetitul de risc propriu si nu impusa de initiatorii proiectului legislative care incearca sa introduca un randament minim garantat cu rata inflatiei. Solutia propusa de AAFBR ar fi ca administratorii sa poata avea mai multe fonduri pe Pilonul II, iar in acest fel aprticipantii ar putea sa aleaga intre fonduri cu risc scazur, cu risc mediu si cu risc ridicat. In present legislatia stabileste ca un administrator poate avea un singur fond de pensii autorizat pe Pilonul II. In consecinta, numai un singur administrator, Generali, a lansat un fond de pensii cu un grad de risc ridicat, restul administratorilor optand sa aiba fonduri cu grad de risc mediu.

Grupul de Economie Aplicata (GEA), Confederatia Sindicala Cartel-Alfa şi Blocul National Sindical (BNS) au anuntat saptamana trecuta ca vor incepe, in luna martie, o campanie de strangere a 100.000 de semnaturi pentru schimbarea legii care reglementeaza activitatea fondurilor de pensii de pe Pilonul II in sensul introducerii unui randament minim garantat al fondurilor de profil egal cu rata inflatiei.