Deces Economistul Milton Friedman, laureat al Premiului Nobel, printre primii susţinători ai conceptului de piaţă liberă, a decedat săptămâna trecută la vârsta de 94 de ani.

Ideile care schimbă radical politicile economice şi viaţa oamenilor nu apar de foarte multe ori într-un secol. Gândirea lui Milton Friedman a avut o influenţă pe care preşedintele Fed, Ben Bernanke, o consideră dificil de depăşit. Alături de predecesorul său, Alan Greenspan, Bernanke regretă dispariţia monetaristului Friedman, de a cărui consultanţă a beneficiat şi Fed. Susţinând reducerea intervenţiei statului în economie şi considerând că fără libertate economică nu poate exista nici libertate politică, lucrările lui Friedman nu au fost apreciate imediat după apariţie, iar ideilor lui le-a trebuit mai mult timp pentru a influenţa deciziile politice.

Chiar dacă nu sunt adepţi ai libertarianismului, şi românii îi datorează mult. Dacă acum nu mai avem serviciu militar obligatoriu, este pentru că, în urmă cu mai mulţi ani, acesta susţinea că orice armată ar trebui să fie formată numai din voluntari. Dacă în anii viitori ni se va permite să evadăm treptat din sistemul public de pensii pentru a participa la scheme private, este pentru că acelaşi economist a convins cândva guvernul chilian de viabilitatea unei idei ce părea utopică. Eticheta Friedman mai poate fi trecută şi pe cota unică de impozitare.