Haos total în Kazahstan! Confruntările dintre forțele armate și protestatari continuă

Inițial, poliția a folosit grenade paralizante, gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea de oameni din Alma-Ata. Ulterior, militarii au intervenit și forțele de ordine au reușit să câștige controlul asupra aeroportului și a celei mai mari piețe din oraș.

Amintim că internetul a fost tăiat în toată țara iar președintele a declarat stare de urgență din cauza confruntărilor, potrivit informațiilor transmise de aljazeera.com

Rusia a trimis parașutiști pentru a sprijini reprezentanții statului

De asemenea, mai multe state au intervenit din cauza conflictelor. Alianța statelor post-sovietice a trimis către Kazahstan forțe de menținere a păcii iar Rusia a trimis, separat, parașutiști pentru a sprijini reprezentanții statului. Totuși, SUA, UE și Marea Britanie au cerut rezolvarea conflictului pe cale pașnică și au făcut apel la calm.

Sursa menționată scrie că forțele de ordine au deschis focul asupra manifestanților iar unii dintre ei au murit. Poliția a anunțat că zeci de persoane au murit după ce forțele de ordine au intrat cu blindatele în principala piață a celui mai mare oraș.

De partea cealaltă, cel puțin 13 polițiști și membri ai forțelor de securitate au decedat, iar alte sute au fost răniți. Ministerul de Interne susține că peste două mii de oameni au fost arestați, iar Ministerul Sănătății că peste 400 de persoane au fost internate în spital.

Când au fost declanșate tensiunile?

Amintim că tensiunile au fost declanșate la începutul anului, când a intrat în vigoare noul preț pentru GPL, aproape dublu față de cel din 2021. La îmceput, președintele a promis înjumătățirea tarifului, însă populația a fost în continuare nemulțumită, iar guvernul și-a dat între timp demisia.

Acțiunile s-au transformat mai apoi în proteste împotriva fostului președinte Nursultan Nazarbayev, care a condus țara de la declararea independenței până în 2019. Acesta a fost numit ulterior în funcția de șef al Consiliului de Securitate. Președintele l-a demis din această poziție și și-a asumat-o chiar el, în încercarea de a pune capăt conflictelor.