La sediul Bancii Nationale a Romaniei a avut loc evenimentul de deschidere a ofertelor depuse de casele de avocatura inscrise in licitatia pe care Fondul Proprietatea o desfasoara pentru selectarea consultantului juridic international.

Cele 5 firme care si-au depus ofertele sunt: Lantern Corporation Limited, Allen & Overy, Shearman & Sterling, Salans si Freshfields Bruckhaus Deringer.

“Activitatea Fondului Proprietatea este una caracterizata de transparenta. Din dorinta ca si procesul de selectie a consultantului juridic sa fie cat mai transparent am decis ca deschiderea plicurilor care contin ofertele caselor de avocatura sa aiba loc in prezenta reprezentantilor mass-media”, a declarat Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea.

Castigatorul licitatiei va fi desemnat in urma unei intalniri formale ce va avea loc pe 22 martie 2006. La intalnire vor participa membrii Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea si cei doi directori independenti, Roberto Musneci si James Currie. Conform grilei de selectie care va fi aplicata celor cinci oferte primite, oferta financiara are o pondere de 60%, iar cea tehnica de 40%. Criteriile de evaluare a ofertei tehnice sunt numarul si experienta avocatilor fiecarei companii si expertiza caselor de avocatura in proiecte similare.

Consultantul juridic international va avea ca atributii principale redactarea statutului Fondului si implicit stabilirea reperelor de functionare a acestuia, redactarea caietului de sarcini pentru Managerul de Fond si organizarea licitatiei pentru selectia acestuia.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind la momentul prezent de 3,9 miliarde euro. Fondul va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti si la o Bursa Internationala.

Sursa: Fondul Proprietatea, 16 martie 2006