Luni, 28 iunie, a început Sea Breeze 21, exerciţiul militar ce va avea loc în Marea Neagră şi sudul Ucrainei între 28 iunie şi 10 iulie.

Forţe militare din 30 de state fac exerciţii chiar sub nasul Rusiei

Prima ediţie a acestui exerciţiu a avut loc în anul 1997, iar ediţia din acest an va beneficia de cea mai mare participare din istorie, cu trupe din 30 de state, de pe 6 continente.

Exerciţiul se va axa pe mai multe tipuri de operaţii, inclusiv război amfibiu, operaţii la sol, scufundări, interdicţie maritimă, apărare antiaeriană, operaţii speciale integrate, luptă antisubmarin şi operaţii de căutare-salvare.

Vor participa circa 5.000 de militari NATO şi din ţările aliate, precum şi aproximativ 30 de nave şi 40 de avioane.

Sursa foto: defense.gov

Distrugătorul cu rachete ghidate USS Ross, care a intrat sâmbătă în apele Mării Negre, participă şi el la exerciţii, alături de trupe de infanterie marină din Statele Unite.

Evident, Rusia nu este deloc încântată de aceste desfăşurari impresionante de forţe în apropierea graniţelor ei. Ambasada Rusiei la Washington a cerut anularea Sea Breeze 21, săptămâna trecută, iar poziţia oficială a Ministerului Apărării de la Moscova este că va reacţiona pentru a proteja securitatea naţională a Rusiei, dacă va fi necesar, scrie Reuters.

România trimite două nave, un elicopter şi 300 de marinari la Sea Breeze 21

România a participat la aproape toate exerciţiile Sea Breeze din trecut şi o va face şi anul acesta. 300 de marinari, două nave şi un elicopter cu însemnele tricolorului vor lua parte la exerciţiul aliat.

Corveta “Contraamiral Horia Maccelariu” (265) a plecat sâmbătă din portul militar Mangalia și a luat cap-compas portul Odessa din Ucraina, unde a acostat duminică, 27 iunie, alături de alte nave militare străine care participă la exerciţiul militar.

Corveta “Contraamiral Horia Maccelariu” (265) la exerciţiul multinaţional antisubmarin Dogu Akdeniz-17 din noiembrie 2017 (Sursă foto: Facebook, Forţele Navale Române)

Cea de-a doua navă militară care va reprezenta Forțele Navale Române la exercițiul din Ucraina este fregata “Regina Maria” (222), cu un elicopter IAR 330 “Puma Naval” ambarcat la bord.

Fregata va pleca miercuri, 30 iunie, din portul militar Constanța, va executa o serie de exerciții în comun cu fregata neerlandeză HNLMS “Evertsen”, după care se va integra în gruparea navală permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 care operează în Marea Neagră și va participa la Exercițiul Sea Breeze 21 din Ucraina, se arată într-un comunicat al Forţelor Navale Române.