Câștigătorul desemnat este asocierea formată din ROMSYS, Indra Sistemas, Mercury 360 Communications, împreună cu subcontractanţii Technology Network Services, Quantrio Consulting, Star Storage, cu o propunere financiară de 94.999.664,00 lei, fără TVA.

Obiectivul general al proiectului care va fi implementat de MSI și finanțat prin fonduri structurale este îmbunătăţirea şi automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare şi eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă. Bugetul total al proiectului de eliberarea online a actelor de Starea Civilă este de 35 milioane de euro.

 ”Eliberarea online a actelor de stare civilă este un proiect al tuturor românilor. Nu va exista vreun cetățean român care să nu interacționeze cu acest sistem, absolut toți îi vom simți  beneficiile. Vorbim aici despre regândirea fluxurilor administrative astfel încât să nu „sărbătorim” nașterea unui copil la coadă cu vraful de acte, vorbim despre digitizarea actelor de stare civilă din ultima sută de ani, adică aproximativ 75 milioane de documente, vorbim despre un proiect cu adevărat pentru români, care va provoca o schimbare ireversibilă în societatea românească” a declarat ministrul Dan Nica.  

Astfel, în cadrul proiectului vor fi scanate și digitizate toate actele de stare civilă din ultimii 100 de ani, aproximativ 75.000.000 de documente. Proiectul prevede servicii de dezvoltare si implementare, servicii de scanare si stocare a arhivei istorice pentru SIIEASC, furnizarea echipamente hardware – servere si echipamente de stocare (PC, UPS, imprimante, echipamente comunicatii, certificate digitale) – pentru toate cele 3188 de Unități Teritorial Administrative, inclusiv dotarea unui datacenter. Totodată, se vor presta servicii de consultanță în domeniul managementului de proiect, informare și publicitate pentru implementarea proiectului.

Atribuirea contractului s-a făcut în urma unei proceduri de tipul licitație deschisă, publicată în SEAP în data de 7 august 2013, termenul inițial de depunere a ofertelor fiind  23 septembrie 2013. Ulterior, termenul a fost prelungit până în data de 30 septembrie, apoi până pe 21 octombrie, din cauza unor contestații primite de Autoritatea Contractantă.

 Deschiderea ofertelor a avut loc la sediul MSI în data de 21 octombrie 2013, ora 11:00, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare, a reprezentanţilor împuterniciţi ai ofertanţilor şi a observatorilor desemnaţi. Comisia de evaluare a declarat admise din punct de vedere al documentelor de calificare 3 oferte:

•         Oferta nr. 1 – Asocierea formată din S.C. ROMSYS S.R.L., S.C. Indra Sistemas S.A., S.C. Mercury 360 Communications S.R.L. – – ofertă financiară: 94.999.664,00 lei, fără TVA

•         Oferta nr. 2 – Asocierea formată din SC S&T Romania SRL , SC SIVECO Romania SA, SC Expert One Research SRL, SC Frontal Communications SRL, SC BCS Business Consulting Software SRL – ofertă financiară: 120.986.865,40 lei, fără TVA

•         Oferta nr. 3 – Asocierea formată din SC UTI GRUP SA , SC CertSIGN SA, SC AM Project Design & Consulting SRL.- . – oferta financiară: 121.650.794,48 lei, fără TVA

 În urma desfășurării procedurii de evaluare, toate cele trei oferte tehnice au fost declarate conforme din punct de vedere tehnic, oferta financiară cea mai scăzută fiind cea a asocierii formate din S.C. ROMSYS S.R.L., S.C. Indra Sistemas S.A., S.C. Mercury 360 Communications S.R.L., în valoare de 94.999.664,00 lei, fără TVA. În urma aplicării criteriului ”prețul cel mai scăzut”, aceasta a fost declarată câștigătoare.

 După expirarea perioadei de 11 zile în care legea permite depunerea de contestații, și înainte de 8 ianuarie 2014, Ministerul pentru Societatea Informațională va semna contractul cu câștigătorul licitației. Sistemul integrat de emitere a actelor de stare civilă va trebui livrat înainte de 1 iulie 2015.