A fost aleasă culoarea anului 2024

Pantone a dezvăluit că nuanța care va defini anul 2024 este PANTONE 13-1023 Peach Fuzz. Aceasta este o culoare blândă de piersică care inspiră grijă de sine și empatie față de ceilalți.

Această alegere reflectă momentul actual, unde umanitatea resimte nevoi și dorințe fundamentale în mijlocul unor vremuri complexe.

Leatrice Eiseman, directorul executiv al Pantone Color Institute, subliniază că „Peach Fuzz” este o nuanță potrivită pentru stadiul actual al vieții. Culoarea reprezintă o adaptare la noile sensuri ale stilului de viață care au devenit evidente în ultimii ani.

„Pe măsură ce intrăm în 2024, unele dintre lucrurile care au devenit deosebit de evidente pentru noi este conceptul de stil de viaţă care capătă un nou sens”, a declarat Eiseman pentru Time. „Am trăit în această perioadă de agitaţie în multe aspecte ale vieţii noastre şi, ca urmare a acestui fapt, nevoia noastră de îngrijire, empatie şi compasiune continuă să devină tot mai puternică pe măsură ce ne imaginăm un viitor mai paşnic”.

Eiseman observă că, în fața agitației vieții moderne, nevoia de îngrijire, empatie și compasiune crește, iar „Peach Fuzz” invită privitorii să reflecteze asupra experienței umane.

Culoarea anului 2024
SURSA FOTO: Capital.ro

Culoarea reamintește de momente de liniște interioară

Această culoare delicată reamintește de momente de liniște interioară, de la culorile calde ale unui răsărit sau apus de soare până la confortul unei pături pufoase.

Eiseman evidențiază importanța sănătății și a bunăstării mintale, fizice și sufletești. Leatrice Eiseman mai spune că o viață împlinită include:

„Ni s-a reamintit că o parte vitală a unei vieţi bune şi a unei vieţi pline este să ai sănătatea, rezistenţa şi puterea de a te bucura de ea”, a declarat Eiseman. „Într-o lume care adesea pune accentul pe productivitate şi pe realizări externe, este important să recunoaştem nevoia de a ne promova sinele interior şi de a găsi momente de răgaz, creativitate şi conexiune umană”.

25 de ani de Pantone Color of the Year

Laurie Pressman, vicepreședinte al Pantone Color Institute, adaugă că această selecție de culori este semnificativă în contextul aniversării a 25 de ani a programului Pantone Color of the Year.

Alegerea unei nuanțe asociată cu conexiunea umană devine astfel simbolică pentru obiectivul general al programului, încurajând introspecția, creativitatea și conexiunea umană într-o lume adesea concentrată pe productivitate și realizări externe.

Ce este Pantone?

Pantone LLC (stilizat ca PANTONE) este o societate americană cu răspundere limitată cu sediul în Carlstadt, New Jersey.

Compania este cunoscută mai ales pentru Pantone Matching System (PMS), un spațiu de culoare brevetat utilizat într-o varietate de industrii, în special în:

  • designul grafic
  • designul de modă
  • designul de produs
  • tipărire și producție
  • sprijină gestionarea culorilor de la proiectare la producție, în formate fizice și digitale, în materiale acoperite și neacoperite, bumbac, poliester, nailon și plastic

Pantone a luat naștere în New Jersey în anii 1950, ca o companie de tipărire comercială a fraților Mervin și Jesse Levine, M & J Levine Advertising.

În 1956, fondatorii săi, ambii directori de publicitate, l-au angajat pe Lawrence Herbert, proaspăt absolvent al Universității Hofstra, ca angajat cu jumătate de normă.

Herbert și-a folosit cunoștințele sale de chimie pentru:

  • a sistematiza
  • simplifica stocul de pigmenți al companiei și producția de cerneluri colorate

În 1962, Herbert conducea divizia de cerneluri și imprimare pe profit. Divizia de afișaj comercial avea datorii de 50.000 USD.

Ulterior, a cumpărat activele tehnologice ale companiei de la frații Levine pentru 50.000 USD și le-a redenumit „Pantone”.

Suma este echivalentul a echivalentul a 480.000 USD în 2022.