Orașul câștigător va primi 1 milion de euro și titlul de „Capitală europeană a inovării 2020”. Banii sunt destinați activităților sale de inovare și consolidării capacității de a stabili conexiuni între cetățeni, sectorul public, mediul academic și întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităților sale.

De asemenea, fiecare dintre cele cinci orașe care va fi clasat pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro.

Douăsprezece orașe din nouă țări se află în finala competiției

Programul pentru cercetare și inovare al UE este finanțat prin Orizont 2020. Premiul recunoaște meritele orașelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice menite să abordeze provocările din viața publică și să îmbunătățească viața oamenilor.

În ordine alfabetică, finaliștii ediției din acest an sunt: Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Gent (Belgia), Groningen (Țările de Jos), Helsingborg (Suedia), Leeuwarden (Țările de Jos), Leuven (Belgia), Linz (Austria), Milano (Italia), Reykjavik (Islanda), Valencia (Spania), Viena (Austria).

„Inovarea este esențială pentru ca orașele să asigure o redresare durabilă după perioade dificile. Atunci când orașele își alimentează ecosistemele de inovare, astfel încât actorii din domeniul inovării și cetățenii să se întâlnească și să colaboreze, ele își stimulează dezvoltarea și reziliența.

Cea de-a șasea ediție a premiului «Capitala europeană a inovării» va fi un alt concurs important și va prezenta cele mai bune practici inovatoare care impulsionează orașele europene”, a transmis Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, într-un comunicat.

Cele 12 orașe finaliste au fost selectate de un juriu format din experți independenți. Aceștia au analizat modul în care orașele respective utilizează soluții inovatoare pentru a răspunde provocărilor societale, modul în care utilizează aceste practici în procesul de dezvoltare urbană și modul în care acestea implică comunități locale extinse în procesul de luare a deciziilor.

De asemenea, Comisia Europeană va transmite cine este câștigătorul și ocupanții celorlalte locuri premiate în cadrul Zilelor europene ale cercetării și inovării. Acestea se vor desfășura în perioada 22-24 septembrie 2020.