Piata bauturilor spirtoase este intr-o continua dinamica: in ultimii trei ani, rata de crestere a fost de aproximativ 10%, varfurile de consum inregistrandu-se iarna.

In Romania, consumul de bauturi spirtoase se situeaza intre 300 si 400 de milioane de litri anual. Potrivit Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice – GARANT, oferta este superioara acestui nivel, in sensul ca se pot produce pana la 600 de milioane de litri. Produsele importate – whisky, brandy, coniac, votca, tequilla etc. – reprezinta aproximativ 10% din totalul vanzarilor.


Particularitatea pietei romanesti, comparativ cu pietele similare din Europa Centrala si de Est, consta intr-un consum preponderent de bauturi spirtoase produse din alcool etilic rafinat – tip votca, brandy, lichioruri -, precum si de rachiuri din fructe, in special prune – palinca, tuica. De mentionat si faptul ca in zonele de deal si de munte, mai ales in mediul rural, consumul de rachiuri din fructe este destul de insemnat.


“Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu va aduce schimbari semnificative industriei de profil”, ne spune Romulus Dascalu, presedintele GARANT. “Se intrevede inca din anul 2006 ca produsele ce se vor vinde in piata sa fie marci autohtone recunoscute si de calitate. In prezent, 50% din bauturile spirtoase indigene comercializate sunt contrafacute, din cauza folosirii unor materii prime de calitate inferioara, ceea ce determina un pret scazut al acestora”, semnaleaza Romulus Dascalu.


In opinia presedintelui GARANT, problema cea mai mare a producatorilor care lucreaza legal este fiscalitatea excesiva. Pentru anul 2006, Ministerul Sanatatii doreste sa infiinteze un fond national de sanatate care presupune o taxa de 0,25 euro pe sticla de bautura spirtoasa de 30% volum si 0,5 litri.


“Aceasta intentie este o masura antieuropeana, pentru ca nu se regaseste in nici o legislatie din UE. De la 1 iulie 2006, Romania va avea un nivel de acciza de 550 euro/hl, adica exact ca in UE, acciza la bauturi fiind definita ca taxa de consumatie. Intentia Ministerului Sanatatii de a suprataxa cu 0,25 euro sticla de 0,5 litri va duce de fapt la o dublare a accizei. In aceste conditii, este de asteptat ca, din cauza pretului prohibitiv, consumul de produse legale sa scada drastic, in favoarea celor contrafacute”, explica Romulus Dascalu.


tuica, palinca si rachiurile din fructe, in special cele ale producatorilor individuali, ocupa primele locuri in preferintele romanilor amatori de “tarii”. Cei care recurg la brandurile din comert cumpara indeosebi votca, brandy si lichior, si mai putin gin sau whisky.

Producatorii isi impart piata pe fiecare segment in parte

Potrivit ACNielsen Romania, in perioada octombrie 2004 – septembrie 2005, in sectorul de retail (magazine care practica vanzarea cu amanuntul) s-au vandut 14.397,73 mii litri de bauturi spirtoase, respectiv whisky (2%), gin (6%), brandy (57%) si lichior (35%), in valoare totala de 263.213,96 mii RON. Zece marci de whisky detin 74% din segmentul aferent de piata, ca volum al vanzarilor, primele doua pozitii fiind ocupate de Teacher’s si Ballantine’s (Allied Domecq).
Cinci producatori – Prodal Rom, European Drinks Rieni, Global Spirits, Alexandrion Bucov si Allied Domecq – isi disputa 90% din piata locala de gin, cu marcile: Wembley, Gilmans, Bartenders, Bellmans si Beefeater.


Unirea (Euroavipo Bucuresti), Alexandrion (Alexandrion Group Bucov) si Milcov (Vincon Vrancea) au fost cele mai solicitate marci de brandy, in retail. In ceea ce priveste lichiorurile, piata este dominata in proportie de 66% de cinci producatori – European Drinks Rieni, Alcoprod Constanta, Fares Orastie, Astese Production si Dumalex – si de cinci branduri care, cumulat, detin 59% din totalul vanzarilor: Tanita, Vox Maris, Angelli, Evrika si Dumalex Classic.


In ceea ce priveste tipurile de unitati comerciale prin care se distribuie bauturile spirtoase monitorizate de ACNielsen Romania este de remarcat faptul ca, in cazul whisky-ului si al ginului, hipermarketurile si supermarketurile detin 62%, respectiv 29% din volumul vanzarilor. Importanta acestor forme moderne de comert este mult mai redusa daca ne referim la vanzarile de brandy (8%), votca (7,5%) sau lichior (6%). Pentru achizitionarea ultimelor trei categorii de bauturi alcoolice, consumatorii se orienteaza preponderent spre magazinele de cartier si chioscuri.

Profilul consumatorului de bauturi spirtoase

Mai mult de jumatate din populatia adulta din mediul urban obisnuieste sa consume bauturi spirtoase. Femeile prefera lichiorul si vermutul, pe cand barbatii opteaza mai degraba pentru rom, whisky, brandy, gin si votca.



• Vermut. Exista doua categorii de consumatori: tinerii intre 18 si 24 de ani si persoane cu varsta intre 45 si 54 de ani. Au un nivel socio-economic ridicat, educatie medie, sunt activi, majoritatea bucuresteni, preocupati de propria imagine.


• Rom. Sunt in principal barbati, cu varsta peste 45 de ani, cu un nivel socio-economic scazut si cu studii primare (scoala profesionala). Provin din orase mici si sunt in principal din nord – estul si sud – estul tarii. Din punctul de vedere al obiceiurilor de cumparare, aceste persoane cauta intotdeauna cele mai mici preturi posibile.

• Whisky. Majoritatea barbati pana in 44 de ani, cu un nivel socio-economic ridicat, activi, studenti sau persoane cu studii superioare, din Bucuresti si din partea de sud a tarii. Pentru ei, propria imagine este foarte importanta. Isi doresc o viata plina de noutati, schimbari si provocari.


• Brandy. In principal, barbati intre 35 si 44 de ani, activi, cu educatia medie, din Bucuresti (46%). Pentru acesti consumatori, elementul de noutate are o importanta crescuta in alegerea produselor.

• Gin. Barbati tineri, pana in 34 de ani, activi, necasatoriti, cu un nivel socio-economic ridicat, din Bucuresti sau din sudul tarii. Sunt persoane ambitioase si inovatoare, care pun pret pe imagine.


• Votca. Consumatorii de votca sunt, de regula, barbati trecuti de 45 de ani, cu un nivel socio-economic mai scazut, cu o educatie primara (gimnaziu sau scoala profesionala), din Bucuresti sau din sudul tarii. Le place sa fie indrumati in munca lor si considera ca in viata este mai important sa stii sa te descurci decat sa investesti in educatie.

• Lichior. In principal, femei care au peste 45 de ani, din Bucuresti. Au tendinta de a cumpara din impuls, atunci cand un produs le atrage atentia.

Sursa: TGI Romania, Mercury Research

Esantion reprezentativ urban, cu varste peste 18 ani; date culese in perioada septembrie 2004 – august 2005

Vanzari de votca (ianuarie – septembrie 2005)

(mii litri)

Cu arome 6.160,70
Fara arome 137,61
La sticle 3.286,92
La PET

2.996,37

Alte tipuri de ambalaje 15,01
La 200 ml 1.363,91
La 500 ml 3.260,32
La 700/750 ml 916,76
La 1 litru 473,66
La 1,75 litri 112,23
Alte capacitati

171,43




Sursa: ACNielsen Romania – date valabile pentru sectorul de retail