Analiza: Emitentii din domeniu misca piata

Cele doua companii petroliere importante de la Bursa, Petrom si Rompetrol Rafinare, au revenit in centrul atentiei, ambele reusind, in ultimele saptamani, lovituri de imagine importante.Petrom va fi, probabil, prima companie romaneasca ce va ajunge la un profit de peste 500 de milioane de euro, iar Rompetrol a devenit deja primul emitent autohton, protagonista a unei achizitii externe de anvergura. Dincolo de aceste aspecte, imaginea celor doua pe piata de capital romaneasca ramane bine conturata.
Petrom este vazut ca un emitent sigur, cu active extraordinar de mari, cu o rata mica de indatorare si cu potential important pentru viitor, atat in ceea ce priveste cresterea economica a companiei, cat si evolutia ei la Bursa.


Rompetrol Rafinare are o imagine mult mai proasta in ceea ce priveste siguranta, la o rata de indatorare de peste 80% si in conditiile in care ultimii doi ani au adus numeroase scandaluri in care au fost implicati membri din conducerea companiei. Implicarea politica a actionarului majoritar este un element in plus la capitolul incertitudine. Pe de alta parte, managementul a reusit performante economice remarcabile in ultimii ani, aducand compania pe profit, dupa ce la un moment dat se pusese problema falimentului. Indicatorii fundamentali arata un Rompetrol Rafinare in crestere, dar inca vulnerabil la evenimente neprevazute, pentru ca datoriile mari fac aproape imposibila acoperirea unor pierderi venite pe neasteptate. Celelalte doua companii petroliere, Oil Terminal si Rafinaria Astra Romana, sunt mai putin importante pentru piata. Prima este intr-o situatie buna, fara mari batai de cap dar si fara perspective iesite din comun, in vreme ce rafinaria ploiesteana este pe marginea prapastiei, daca nu chiar deja in picaj.

 continuare