Trecerea brusca la respectarea Nomenclatorului medicamentelor pe 2006 a diminuat cifra de afaceri a retailerilor cu 10-20%

Fiolele de Algocalmin si pastilele anticonceptionale se vand acum doar pe baza de reteta. Lista cu astfel de medicamente uzuale este insa mult mai mare. Farmacistii au decis sa respecte litera cu litera prevederile legale, iar acest fapt se reflecta deja in vanzari.




De la sfarsitul lunii februarie, o buna parte dintre farmacisti refuza sa mai elibereze medicamente fara reteta. “Presupunem ca “panica” in randul pacientilor a fost determinata de o schimbare de atitudine a farmacistilor pricinuita de asa-zisele “controale” care au avut loc la nivelul unor farmacii si care s-ar fi soldat cu aplicarea de amenzi cu valoare mare. Trebuie mentionat ca aceste controale nu au fost initiate de Ministerul Sanatatii si nu au fost efectuate de inspectori din cadrul acestuia”, spune Rodica Badescu, vicepresedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului. “Pe fond, schimbarea necesara de atitudine este respectarea mai riguroasa a reglementarilor existente, dar si a codului deontologic al farmacistului”, completeaza ea.




“Odata cu aparitia Nomenclatorului editia 2006, a fost schimbata incadrarea unor produse. De exemplu, Extraveral care era un OTC (fara prescriptie medicala) se vinde acum cu reteta valabila sase luni, in timp ce pentru Imodium traseul a fost in sens invers, acesta devenind OTC”, explica Ovidiu Constantin, director executiv Siepcofar, companie ce detine lantul de farmacii Dona. In aceste zile insa, nu doar clientii farmaciilor au avut de suferit. “Vanzarile au scazut cu pana la 10% de cand a izbucnit aceasta isterie, declansata de controalele din ultimele saptamani din unele farmacii si amenzile aplicate in cateva cazuri”, spune Radu George, director general al companiei Fildas, proprietara lantului de farmacii Catena.


si Sensiblu a inregistrat, in perioada ianuarie – februarie 2006, o scadere cu 22% a cifrei de afaceri pe categoria de produse farmaceutice. Potrivit reprezentantilor companiei acest trend a fost determinat si de schimbarea sistemului de compensare a medicamentelor. “Sa nu uitam ca pana in martie 2005 s-au eliberat retete compensate 90%, ceea ce a dus la o crestere fortata a consumului de medicamente in acea perioada”, precizeaza Dragos Dinu, CEO A&D Pharma, proprietara lantului de farmacii Sensiblu. si reprezentantii retelei de farmacii Help Net sunt de parere ca vor exista niste modificari temporare. “Vor creste vanzarile de medicamente care se pot elibera fara reteta, insa situatia se va echilibra”, spune Isabelle Iacob, director general al companiei.


Se pare insa ca doar farmaciile vor fi afectate de aceasta criza. “Singurul lucru care intervine este starea de normalitate: pacientii vor merge intai la medic pentru reteta, farmacistul eliberand apoi medicamentele doar in concordanta cu recomandarea doctorului. Din acest motiv, vanzarile membrilor nostri nu vor fi afectate”, afirma Ileana Niculescu, director executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente.


Acest fapt este confirmat si de doi dintre cei mai importanti jucatori de pe piata. “Va exista un oarecare impact asupra unor firme de medicamente care au in portofoliul lor multe produse folosite pana acum in automedicatie. OTC-urile reprezinta aproximativ 12% din portofoliul nostru”, precizeaza Alina Luiceanu, director comercial al GlaxoSmithKline Romania. Nici producatorul iesean de medicamente nu resimte efectele acestei situatii. “In Nomenclatorul de produse Antibiotice, medicamentele care se vand pe baza de prescriptie detin o pondere de 71%. Din acest motiv nu se poate vorbi de o influenta asupra vanzarilor companiei”, spune Coca Cascaval, director de marketing si relatii internationale Antibiotice Iasi.


Cum va evolua insa, in aceste conditii, piata farmaceutica autohtona? “In Romania, tendinta trecerii de la statutul de medicament eliberat pe baza de reteta la statutul de produs OTC va urma tendinta europeana, de crestere a numarului medicamentelor OTC”, estimeaza Rodica Badescu.
Saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii si reprezentantii farmacistilor au gasit solutia, prin elaborarea unui protocol pentru eliberarea medicamentelor in farmacii. Acesta va fi finalizat si semnat pana la sfarsitul acestei luni, urmand ca prevederile sale sa fie aplicate in toate unitatile farmaceutice, din luna aprilie.


Structura pietei de retail In 2005

Piata de retail a crescut puternic in 2005 comparativ cu anul anterior (+25,3%), iar cea de spital a stationat (+0,2%). Pe segmente, vanzarile produselor cu prescriptie medicala au crescut mai mult (+26,6%) fata de ale celor fara prescriptie medicala (+20,6%). Ultimul trimestru din 2005 a confirmat tendinta de revenire la cursul ascendent al pietei totale (+3,2%). Mai relevanta este insa comparatia fata de anul 2004, cresterea totala fiind semnificativa (18,1%).

1.216

Acesta este numarul de medicamente cu statut OTC vandute pe piata locala fara prescriptie medicala, care corespund la 96 de denumiri comune internationale