Ministerul Educatiei si Cercetarii a anuntat miercuri ca in anul 2005 a facut o rectificare bugetara de aproximativ 6.600 miliarde de lei, in favoarea angajatilor din invatamantul preuniversitar, pentru a acoperi cresterile salariale de 13,5%.



Potrivit comunicatului ministerului, aceasta crestere nu a fost prevazuta in bugetul aprobat de fosta guvernare. MEdC a mai anuntat ca, pentru anul 2006, va solicita o finantare de minim 5% din PIB.



Ministerul a anuntat ca pentru perioada 7 septembrie 2005 – 31 mai 2006, sistemul de invatamant din Romania urmeaza a fi dotat cu inca peste 40.000 de calculatoare, iar reteaua de Internet se va mari cu inca 3.600 de Km de fibra optica, in baza unui protocol semnat impreuna cu Ministerul Transporturilor.



De asemenea, MEdC se afla in negocieri cu Banca Mondiala un proiect de peste 92 milioane de dolari prin care se urmareste dotarea cu retele de calculatoare a tuturor scolilor din centrele de comuna si conectarea acestora la Internet, in urmatorii doi ani, intentiile acestui proiect fiind atenuarea diferentelor dintre invatamantul rural si cel din mediul urban.



Un alt program, care va incepe in 2006, va urmari constructia de scoli/licee grupate in campusuri in care sa existe camine, cantine, baze de practica/productie pentru elevi si garsoniere pentru cadrele didactice. Programul va fi structurat pe doua tipuri de campusuri scolare, in functie de marimea scolii, atat in mediul rural, cat si in cel urban. Valoarea estimata a programului este de 262 milioane de euro.



Sursa: Capital, 05 octombrie 2005