Din statisticile oficiale, anul scolar 2000-2001 s-a deschis in 24.355 de gradinite, scoli, licee, scoli de arte si meserii, postliceale si de maistri. In acest an, la 12 septembrie, se vor face ore doar in 17.861 de unitati de invatamant.In fiecare an, numarul a scazut simtitor, pe de o parte pentru ca in Romania exista un regres demografic, iar scolile din mediul rural nu mai aveau elevi, dar si pentru ca subfinantarea invatamantului a determinat Ministerul Educatiei sa desfiinteze unitati. Se estimeaza ca, in anul 2012, numarul elevilor va fi cu 20% mai mic decat in 2005.


Potrivit cifrelor oficiale, prezentate in studiul “Starea invatamantului preuniversitar 2004”, elaborat de Ministerul Educatiei, 60% din scoli sunt construite inainte de 1977, deci fara “respectarea normelor de rezistenta corespunzatoare gradelor de seismicitate stabilite pe fiecare zona a tarii”.
“Principala problema a bazei materiale este lipsa de siguranta in exploatare, datorita vechimii cladirilor, dar si avariilor provocate de cutremurele din tara noastra – in ultimii 62 de ani au avut loc opt cutremure cu magnitudine mai mare de sase grade pe scara Richter. O parte dintre cladiri au fost construite incepand cu secolul al XVIII-lea si au avut initial o alta destinatie. Primele reglementari privind proiectarea antiseismica a construc½iilor au fost introduse in anul 1940. Ca atare, toate scolile construite inainte de acest an prezinta un potential risc de avariere sau chiar daramare in cazul unui seism major”, se arata in studiu.


Peste 300 milioane USD in reabilitarea scolilor


Din 1997 pana astazi, peste 300 milioane dolari au fost imprumutate de la Banca Mondiala pentru reabilitarea si pentru informatizarea scolilor. In fiecare an, zeci de milioane dolari sunt alocate scolilor din mediul rural, dar in cei opt ani au fost aduse la standard mai putin de 100 de scoli, iar alte 132 sunt in plin proces de reabilitare.Situatia reala a scolilor din Romania


• 1% au fost construite pana la inceputul sec. XIX;

• 11% au fost construite in secolul XIX;

• 9% au fost construite inainte de primul razboi mondial;


• 18 % au fost construite intre cele doua razboaie mondiale.


• doar circa 40% din cladirile scolare sunt construite dupa anul 1977, cu respectarea normelor de rezistenta corespunzatoare gradelor de seismicitate.

Deci, majoritatea scolilor sunt vechi si subrede, dar construite si cu materiale improprii. Ministerul Educatiei afirma ca 7% din scoli au pereti din chirpici sau lemn, 44% au plansee din lemn, iar 8% sunt acoperite cu stuf sau carton asfalt.

Sursa: MEC