Specialişti de la Universitatea din Berkeley din California au calculat că aproximativ 1,6 milioane de oameni din China mor în fiecare an din inimă, în urma maladiilor pulmonare şi a accidentelor vascular-cerebrale, din cauza aerului poluat.

Studiile anterioare au arătat că decesele anuale din cauza poluării aerului în Chia se cifrează între 1 şi 2 milioane, dar este pentru prima dată când apar cifre exacte în urma monitorizării poluării în China.

Studiul dat publicităţii joi acuză emisiile prin arderea cărbunelui folosit în termocentrale sau pentru încălzirea locuinţelor. Materialul, care va fi publicat in revista PLOS One, utilizează măsurători de aer reale și apoi calcule pe computer care estimează decesele din cauze cardiace, pulmonare și de accident vascular cerebral din cauza diferitelor tipuri de poluanți.

Autorul studiului, Robert Rohde a spus că 38% din populația Chinei trăiește în zone cu a calitate a aerului pe care US Environmental Protection Agency le numește "nesănătoase".

"Este un număr foarte mare", a declarat Rohde care precizează: „Una dintre cele mai grave situaţii este la sud-vest de Beijing."

Pentru a pune poluarea aerului din China în perspectivă, cele mai recente date ale American Lung Associatin arată că Madera, California are cea mai mare medie anuală de poluare prin particule mici din Statele Unite. „Dar 99.9% din jumătatea de est a Chinei are o medie anuală mai mare decât Madera”, a spus Rohde.

"Cu alte cuvinte, aproape toată lumea în China respiră aer care este mai rău decât cel mai rău aer din SUA", a spus Rohde.

Într-un document 2010, EPA estimează că între 63.000 și 88.000 de persoane mor în SUA din cauza poluării aerului. Alte estimări variază de la 35.000 la 200.000.

Spre deosebire de SUA, poluarea aerului din China este cea mai rea în timpul iernii, din cauza arderii cărbunelui pentru încălzirea locuințelor și a condițiilor meteorologice care păstrează aerul poluat mai aproape de sol, a spus Rohde.