Sponsorizarea se face printr-un contract simplu de sponsorizare și este necesar ca suma să fie virată asociației până la finalul fiecărui trimestru, pentru companiile care plătesc trimestrial, sau până la 31 decembrie, pentru companiile care plătesc anual impozitul.

Suma ce poate fi dedusă din impozit este de până la 20% din impozitul datorat pentru anul 2022 (pe venit sau profit). Persoanele juridice vor plăti impozitul integral, însă un procent de 20% din suma totală poate fi redirecționat către o entitate non-profit. 

Începând cu anul 2019, și microintreprinderile (plătitoare de impozit pe venit) pot sprijini ONG-urile, iar limita de calcul pentru cei 20% impozitul pe profit a fost majorată de la 0,5% la 0,75% din cifra de afaceri. Formularul 107, unde se declară organizațiile și sumele sponsorizate, se depune pentru anul acesta până pe 25 ianuarie anul următor. Fondurile se deduc din sumele datorate conform art. 25, alin. 4, pct. i) din Codul Fiscal și Legii sponsorizării 32/1994 cu modificările și completările ulterioare.

Cum se calculează suma pe care o puteți direcționa

Pentru plătitorii de impozit pe profit: suma deductibilă este valoarea minimă dintre 20% din impozitul pe profit (16%) și 0,75% din cifra de afaceri. 

Plătitorii de impozit pe venit: suma deductibilă nu poate depăși 20% din impozitul pe venit (3%). 

Compania poate redirecționa 20% din impozitul pe venit/ profit către un ONG (sau mai multe) într-un termen de 6 luni de la depunerea declaraţiei pe profit (conform Ordin 1679/2022). 

Cei 20% care pot schimba destinele copiilor abandonați

De peste 8 ani în România, Ajungem MARI (Asociația Lindenfeld) ajută copiii din sistemul de protecție printr-un program educațional complet, iar fondurile direcționate de companii prin această facilitate fiscală reprezintă o sursă majoră de finanțare a activităților pentru cei 3000 de copii cu care lucrează. 

Peste 1400 de voluntari din București și 24 de județe din țară merg la copii în fiecare săptămână cel puțin 2 ore, timp de 8 luni. Fac împreună teme, se joacă, îi scot în excursii, le arată locuri de muncă, îi învață să-și scrie CV-ul și îi pregătesc pentru o viață independentă după ce ies din sistemul de protecție. Cu ajutorul specialiștilor cu care colaborează, Ajungem MARI oferă și cursuri vocaționale, logopedie și la psihoterapie (atât de necesară în lupta cu traumele emoționale provocate de abandon, abuzuri și instituționalizare). 

„Copiilor instituționalizați, abandonați sau abuzați de familie nu le putem aduce părinții înapoi. Dar putem fi alături de ei pentru a le obloji rănile emoționale, pentru a-i ajuta să treacă peste traume și pentru a le face viața mai frumoasă. Copiii instituționalizați au un munte de nevoi. Prin direcționarea a 20% din impozitul pe profit/venit al companiei pentru Ajungem MARI, putem susține adevăratele nevoi ale copiilor din centrele de plasament.

Fondurile strânse prin această facilitate fiscală sunt consumate cu mare responsabilitate și transformate în ședințe de logopedie, în psihoterapie care vindecă traume emoționale, excursii la munte, la mare, ieșiri la muzeu, la teatru, cursuri de dans, de canto”, spune Ana Cristache, director general Ajungem MARI.

Cu 500 de lei, asociația le poate oferi copiilor 1 an de educație interactivă cu voluntarii, iar cu 200 de lei poate susține 1 lună de cursuri de desen, teatru sau dans. Pentru 1 an de ieșiri educative/excursii este nevoie de 600 de lei, iar cu 480 de lei poate susține 1 lună de psihoterapie/logopedie pentru un copil.  1000 de lei se transformă în 10 ședințe de consiliere pentru carieră și angajare.