Conform unui comunicat al companiei Selena, aproximativ 30.000 de profesionişti din construcţii sunt expuşi constant la emisiile de MD, motiv penrtu care Selena a renunţat la producţia de spume poliuretanice Tytan care emit MDI, substanţă nocivă prezentă în produsele tuturor producătorilor.

Grupul va realiza integral spumele poliuretanice Tytan cu tehnologia “O2” (0% emisii MDI), devenind compania cu cele mai sigure produse pentru utilizatorii din Europa. În România, Grupul Selena urmăreşte ca vânzările de Tytan O2  în 2008 să reprezinte aproximativ 25% din cifra de afaceri a  companiei.

MDI (diizocianat de difenilmetan) este o substanţă conţinută şi emisă în utilizare de toate spumele poliuretanice în tuburi cu aerosoli existente la nivel mondial. Substanţa MDI este în curs de reclasificare de către organismele UE în cursul acestui an, fiind susceptibilă că poate afecta sistemul respirator prin alergii şi astm bronşic. Se presupune că vaporii MDI pot avea un efect cancerigen.

Tehnologia “O2” presupune inhibarea emisiilor de MDI. Deşi această substanţă este prezentă în conţinutul spumelor poliuretanice TYTAN, tehnologia “O2” nu permite expunerea MDI în exterior, la depozitare, respectiv utilizare, datorită formulei chimice revizuite şi a noului tip de valvă, care previne scurgerile şi blocarea.

La nivel european se comercializează anual aproximativ 300 de milioane de tuburi de spumă poliuretanică cu conţinut de MDI. În România, se estimează că sunt folosite aproximativ 5 milioane tuburi în fiecare an, conform informatiilor companiei.

Data: 14 mai 2008

Sursa: Selena