Un sfert de milion de români şi-au făcut conturi pe site-ul de socializare Facebook în ultimul an, comparativ cu doar 8.000 de conturi în iunie 2008, crescând numărul total la 260.000, conform agenţiei Httpool România, care vinde spaţiul publicitar în reţeaua socială.

„Dacă în iunie 2008 erau 8.000 de conturi active, astăzi sunt aproape 260.000, aşadar într-un an de zile circa 250.000 de români şi-au făcut cont pe Facebook”, a declarat  Bianca Vlaston, Country Manager al Httpool România. Potrivit acesteia, în momentul de faţă 80% dintre utilizatorii români de pe Facebook au între 18 şi 34 de ani, 56% sunt femei şi restul bărbaţi.

Laurenţiu Pop, Deputy Managing Director Httpool România, spune că advertiserii români încă nu exploatează suficient oportunităţile reţelelor sociale.

Majoritatea încasărilor Facebook vin din Statele Unite, dar veniturile internaţionale cresc intens. Compania eMarketer prognozează că veniturile globale ale Facebook vor creşte cu 20% în 2009, de la 230, la 300 de milioane de dolari.

Colin Gillis, analist Brigantine Advisors,  spune că Facebook ar putea concura serios Google şi Yahoo! în conţinut şi comunicare, aplicaţia iTunes deţinută de Apple în download de muzică, sau gigantul PayPal în domeniul plăţilor online.

Facebook este deţinută de investitori privaţi: Peter Thiel, Accel Partners, Microsoft şi compania rusească Digital Sky Technologies, care recent a făcut o infuzie de capital de 200 milioane de dolari. Valoarea de piaţă la zi a Facebook este de 6,5 miliarde dolari.

SURSA: Httpool