Declarația președintelui BVB a fost făcută la Conferinţa Anuală a UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare România, „Provocările lumii noi: o economie pregătită pentru neprevăzut”.

„2020 a fost un an chiar extraordinar pentru piaţa de capital aş spune, dincolo de promovarea la statutul de piaţă emergentă. Am avut evoluţii foarte bune din punct de vedere al lichidităţii, adică ne apropiem de 3 miliarde de euro valoare tranzacţii în anul acesta. Este o creştere de peste 40% faţă anul precedent. Vedem brokeri de retail, brokeri care lucrează cu persoane fizice, care devin tot mai activi, tot mai vizibili în topul jucătorilor, ceea ce ne spune că avem tot mai mulţi clienţi din zona de retail, care vin către Bursa de Valori Bucureşti.

Un alt element foarte important îl reprezintă relaţia cu statul. Legând tema relaţia cu statul cu tema pe care aţi menţionat-o mai devreme, ‘România piaţă emergentă’, aş spune că, în primul rând, nu piaţa de capital din România a devenit emergentă, România a devenit piaţă emergentă. Practic, nu este un succes al pieţei de capital, este un succes al României, al nostru, al tuturor şi conexiunea aceasta cu statul se vede inclusiv pe partea de finanţare”, a transmis președintele BVB

Un an record din punct de vedere al nivelului finanţării

De asemenea, Radu Hanga consideră că anul acesta a fost unul record din punct de vedere al nivelului finanţării pe care statul român a realizat-o prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti de la cetăţenii români.

„Practic, din punct de vedere al relaţiei cu statul, ne îndeplinim rolul de a face legătura între stat ca necesar de finanţare şi cetăţeanul român care este deţinător de active şi vrea să investească. Una din liniile în care îşi plasează banii reprezintă finanţarea statului. Mergând puţin şi mai sus, cred că pandemia aceasta prin care trecem a pus în evidenţă un alt lucru foarte important. În primul rând, importanţa companiilor locale, pentru că realizăm că într-o situaţie de criză este esenţială compania de lângă noi, este importantă compania care produce lucruri care ne sunt accesibile şi, aici, noi jucăm un rol foarte important.

Vedem lucrurile că se mişcă. Vedem companii private româneşti că vin şi, prin intermediul Bursei, accesează resursele care sunt disponibile în sectorul bancar. Cred că depozitele populaţiei la bănci au ajuns la un nivel record, undeva în jurul a 250 de miliarde de lei. Practic, la asta se mai adaugă 40 de miliarde plus care sunt disponibile în fonduri de investiţii care operează în România”, a menţionat Radu Hanga.

Sursă foto: Inquam Photos / Diana Oros