EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a coborât la finele anului trecut cu 12%, la 131,13 milioane de dolari, comparativ cu 148,35 milioane de dolari în 2018, se arată într-un comunicat al companiei.

„În 2019, Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 5,2 miliarde de dolari, aproape de cea atinsă în 2018. Rezultatul operaţional (EBITDA) s-a diminuat cu 12%, până la 131 milioane de dolari, iar rezultatul consolidat net a fost unul negativ, de peste 48 de milioane de dolari. Indicatorii financiari în scădere au fost influenţaţi în principal de fluctuaţiile marjei de rafinare (39,5 dolari/tonă în 2019, comparativ cu 45,9 dolari/tonă în 2018) şi factorii macroeconomici din România (deprecierea cu 7,5% a cursului lei/dolar, inflaţia de 4% în 2019). De asemenea, la aceste rezultate s-a adăugat volatilitatea cotaţiilor de pe piaţa internaţională la materiile prime şi produsele petroliere finite”, se menţionează în comunicat.

Trend pozitiv în 2019

Potrivit sursei citate, Rompetrol Rafinare a reuşit în 2019 să se menţină pe un trend pozitiv al rezultatelor operaţionale, cu valori record la materia primă procesată, producţia de carburanţi şi vânzările pe piaţa internă. În 2019, cele două rafinării ale Grupului au înregistrat o creştere cu 7% a volumelor totale de materii prime procesate. Pentru prima dată în istoria sa de peste 40 de ani, rafinăria Petromidia a depăşit pragul de 6 milioane de tone – 6,33 milioane de tone, record istoric. De asemenea, rafinăria Vega Ploieşti a consemnat cifre record – 436 kt, faţă de cele 406 kt procesate în 2018″, se arată în documentul citat.

În ceea ce privește fondul volumelor de materie primă procesată, segmentul de distribuţie a înregistrat creşteri semnificative în ceea ce priveşte comercializarea carburanţilor. Astfel, în 2019, vânzările totale de carburanţi au consemnat o creştere de 5%, de la 2,38 milioane de tone în 2018, la 2,5 milioane de tone, anul trecut.

Rompetrol Rafinare este cel mai mare exportator de produse petroliere al României, cantităţile livrate către subsidiarele KMG Internaţional din Bulgaria, Republica Moldova şi Georgia şi către partenerii din regiunea Mării Negre, ridicându-se la 2,63 milioane de tone de produse petroliere – nivel apropiat celui din 2018.

Un contribuabil important la bugetul de stat

Rompetrol Rafinare este în continuare unul dintre cei mai importanţi contribuabili la bugetul de stat al României, suma totală virată anul trecut fiind cu 6% peste cea din 2018, până la circa 1,6 miliarde de dolari.

Pe segmentul de rafinare, rafinăria Petromidia Năvodari şi-a continuat programele de optimizare a producţiei şi a reuşit, în 2019, să finalizeze o serie de investiţii noi, menite să aducă plus valoare în procesele operaţionale (sistem nou de recuperare a gazelor petroliere lichefiate, instalaţiile de amestec în linie modernizate sau digitalizarea proceselor prin implementarea Advanced Process Control). Programele iniţiate în 2014 au ca obiectiv, printre altele, creşterea randamentului de produse albe, reducerea pierderii tehnologice sau optimizarea costurilor de operare.

Volumul mare de materii prime procesate a determinat la nivelul rafinăriei Petromidia o producţie totală de 1,37 milioane de tone de benzină şi 2,93 milioane de tone de motorină (în creştere cu 5% comparativ cu 2018). De asemenea, compania a reuşit să obţină 406 kt de combustibil de aviaţie Jet A1, nivel record, cu aproape 30% peste cantităţile realizate în 2018, ca urmare a optimizării reţetelor de producţie, dar şi pentru asigurarea cererii de piaţă în creştere.

Totodată, Petromidia a atins un randament de 86,2 în materie de produse albe (benzine şi motorine), o pierdere tehnologică de doar 0,8% wt şi un consum energetic de 2,9 GJ/mt.

Cea mai mare şi cea mai complexă rafinărie din România este considerată una dintre cele mai performante unităţi de profil din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu, potrivit unui studiu realizat de o companie de renume specializată pe analize comparative în sectorul energetic. Petromidia a atins un indice de complexitate de 11,4, fapt ce o plasează în topul rafinăriilor din regiune.

Petromidia produce exclusiv carburanţi de calitate superioară Euro 5 (10 părţi de sulf per milion), din gamele Efix si EfixS, care se regăsesc pe piaţa domestică, dar şi în staţiile de carburanţi Rompetrol din Republica Moldova, Georgia şi Bulgaria.

Segmentul de distribuţie a consemnat o cifră de afaceri brută de 3,07 miliarde dolari, nivel similar celui atins în 2018. În 2019, profitul operaţional (EBITDA) a înregistrat o creştere de 37% şi a ajuns la 51,5 milioane de dolari, cu aproape 14 milioane în creştere faţă de anul precedent. De asemenea, profitul net a fost de peste 18,6 milioane dolari, o evoluţie cu 65% peste indicatorul din 2018.

Potrivit companiei, rezultatele financiare pozitive au fost susţinute de creşterea vânzărilor de carburanţi, adaptarea la cererea internă, motiv pentru care 54% din produsele obţinute la nivelul rafinăriei au fost comercializate domestic, dar şi ca urmare a deschiderii de 46 de puncte noi de comercializare a carburanţilor.

Vânzările de carburanți au crescut

În anul 2019, vânzările de carburanţi în partea de retail a crescut, de la 714 kt în 2018, la 789 kt în 2019, iar în en-gros volumele au crescut cu 4%, de la 1,25 milioane de tone, la aproape 1,3 milioane de tone.

Anul trecut, cotaţiile internaţionale la carburanţi s-au depreciat cu 10,2% în cazul benzinei Euro 5, respectiv 8,2% în cazul motorinei Euro 5. De asemenea, deprecierea de 7,5% a monedei naţionale în raport cu dolarul a dus la o scădere a litrului de benzină cu 3,5%, respectiv a litrului de motorină cu 1,3%.

Rompetrol Downstream a continuat anul trecut programul de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi şi, totodată, a programului de rebranding al benzinăriilor. Astfel, la finalul lui 2019 a ajuns la o reţea de 964 unităţi, faţă de cele 918 puncte, în 2018 (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

Rompetrol Rafinare este deţinută în principal de KMG International (54,63%; direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (44,69%).