Producatorii mondiali de telefoane mobile au i prezent i depozite circa 200 de milioane de terminale care isi asteapta cumparatorii. La nivel global, exista i momentul de fata aproximativ 600 de milioane de utilizatori ai telefoniei mobile. Declinul acestei industrii poate fi surprinzator, cu atit mai mult cu cit parea a fi i plina expansiune. Motivatia analistilor vine isa din faptul ca trecerea la noi tehnologii face ca unii dintre cumparatori sa ezite iainte de a cumpara terminale care ar putea fi uzate moral i citeva luni.
Prin urmare, producatorii din domeniu se vad nevoiti sa-si restructureze capacitatile de productie si sa-si revizuiasca itelegerile de subcontractare cu marile uzine de produse electronice. Companii precum Nokia (Finlanda), Ericsson (Suedia), Alcatel (Franta), Motorola (Statele Unite), Philips (Olanda) si Siemens (Germania) au stocuri mari de aparate nevindute, iar oferta de pe piata mondiala depaseste, deocamdata, cu mult cererea.
„Evolutia negativa de pe piata mondiala a telefoanelor mobile face ca anumite capacitati de productie sa-si reduca activitatea, cel putin pentru urmatoarele luni”, declara C.W. Kong, directorul general al Solectron Rominia.
Grupul suedez Ericsson si, mai nou, cel olandez Philips au decis sa vinda sau sa restructureze divizia de telefoane mobile. Firma suedeza a semnat un acord de transfer al itregii productii de telefoane mobile catre grupul american Flextronics, principalul concurent al Solectron. in acelasi timp, Ericsson a decis sa nu mai produca telefoane mobile la fabrica de la Timisoara a grupului american Solectron, pe motiv ca Flextronics este principalul concurent. Astfel, icepind cu 1 aprilie, Flextronics a preluat toate fabricile de profil ale Ericsson din Brazilia, Malaezia, Suedia (unitatile de la Linkoping si Pilangen), Marea Britanie (unitatile de la Carlton si Scunthorpe) si o parte din fabrica americana din Lynchburg, Virginia.
La Timisoara, Ericsson si Alcatel pleaca, Philips ramine
De la 1 martie, colaborarea dintre Solectron Timisoara si grupul francez Alcatel privind producerea de telefoane mobile a icetat pe o perioada deocamdata nedeterminata. „Alcatel a vrut, initial, sa itrerupa contractul cu Solectron ica de la 1 februarie a.c., dar am cazut de acord sa mai astepte ica o luna, pentru a avea timp sa finalizam strategia de restructurare”, spun surse din cadrul Solectron. Solectron este cel mai mare producator de componente pentru cele mai importante companii internationale de produse electronice si IT. Grupul american, ifiintat i 1977, are i prezent circa 60 de fabrici i toata lumea. Solectron a venit i Rominia i urma cu trei ani. Cifra de afaceri a grupului a fost i anul fiscal 2000 de 15 miliarde de dolari, iar pentru primele trei luni ale anului fiscal curent se prognozeaza o cifra de afaceri de 5,7 miliarde de dolari.
Solectron a investit pina acum i fabrica de componente electronice de la Timisoara peste 150 de milioane de dolari.
Pe de alta parte, grupul Philips, cel mai important producator din industria electronica europeana, a anuntat saptamina trecuta ca va iregistra pierderi financiare i al doilea trimestru al acestui an, din cauza scaderii cererii pentru produsele sale, si ca intentioneaza sa concedieze itre 6.000 si 7.000 de salariati ai companiei. Practic, conducerea Philips studiaza varianta ichiderii unor fabrici din Franta si alte state occidentale, i paralel cu majorarea productiei de la Solectron Rominia. Jeroen M.M. van Heesewijk, directorul general al Philips Rominia, afirma ca producatorul olandez de echipamente electronice va produce anul acesta la Timisoara citeva milioane de telefoane mobile i valoare de 500 milioane de euro, de cinci ori mai mult decit productia de anul trecut. Philips a livrat companiei Solectron Timisoara echipamentele necesare productiei de telefoane mobile, a caror valoare se ridica la 30 milioane de dolari. Toate telefoanele Philips produse la Timisoara sunt exportate i Europa Occidentala, i tari precum Germania sau Marea Britanie. Dimitar Radev, directorul diviziei audio-video a Philips Rominia, a declarat ca, i paralel, Philips va produce la Solectron si telefoane fixe. „Solectron ramine unul dintre principalii nostri parteneri”, spune Radev.    

Rominia este o piata de 150 milioane de dolari
Piata romineasca de telefoane mobile a crescut de sase ori i ultimii trei ani, jucatorii de pe piata estimind ca, pina i 2005, i Rominia vor exista aproape 10 milioane de aparate la un numar de 7 milioane de utilizatori ai telefoniei mobile.
Daca i 1997, anul aparitiei pe piata a operatorilor de telefonie mobila GSM, MobilRom – Dialog si MobiFon – Connex, companiile au vindut 175 mii de telefoane mobile, i 2000 s-a realizat o vinzare de peste un milion de aparate.
Cifra de afaceri a producatorilor si distribuitorilor de telefoane mobile a crescut de la 24,5 milioane dolari i 1997, la aproape 150 milioane dolari i 2000.
Analistii sunt de parere ca Rominia este piata cu cel mai mare potential din zona balcanica. Societatile Ericsson (Suedia) si Nokia (Finlanda) se lupta i prezent pentru pozitia de lider al pietei de telefoane mobile, fiecare controlind putin peste un sfert din aceasta, situatia de pe plan mondial a celor doi producatori, suedez si, respectiv finlandez, pastrindu-se si pe plan local. Plutonul urmator este format din Alcatel (Franta) si Motorola (Statele Unite), care controleaza fiecare cite 10-12% din piata. Cu cote ceva mai mici mai sunt o serie de producatori, si anume Bosch, Siemens, Philips, Panasonic, Sony, Sagem, Mitsubishi.
Compania franceza Alcatel, care este partenerul oficial al operatorului MobilRom Dialog, a vindut anul trecut 60-70.000 de telefoane, multe dintre acestea fiind produse la fabrica din Timisoara.