Fitch Ratings a plasat ratingul ‘BB minus’ pentru datoriile pe termen lung atribuit Nokia sub supraveghere, cu implicaţii pozitive, datorită aşteptatei îmbunătăţiri a situaţiei financiare, în urma tranzacţiei de marţi, când Microsoft a anunţat că va prelua operaţiunile de producţie de telefoane mobile şi servicii ale Nokia Oyj pentru 5,44 miliarde de euro (7,2 miliarde de dolari), tranzacţie în urma căreia grupul finlandez va ieşi dintr-un domeniu de activitate în care odată era lider mondial în timp ce producătorul programelor de operare Windows intră pe piaţa hardware pentru a-şi creşte veniturile.
În aprilie 2012, Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Nokia, la ‘BB plus’, în categoria junk (nerecomandat pentru investiţii).
Nokia s-a confruntat cu declinul veniturilor şi o scădere a cotei de piaţă. În august, Fitch Ratings a menţinut ratingul ‘BB minus’ pentru datoriile pe termen lung atribuit Nokia dar cu perspectivă negativă, din cauza problemelor cu care se confrunta divizia de telefoane mobile şi servicii.
Potrivit unui comunicat de presă comun, 32.000 de angajaţi de la Nokia vor fi transferaţi către Microsoft ca urmare a acestei tranzacţii. Activităţile de dispozitive şi servicii au fost responsabile pentru aproximativ 50% din vânzările nete ale Nokia în 2012, cu o valoare estimată la 15 miliarde de euro.
Microsoft va plăti 3,79 de miliarde pentru divizia Nokia care se ocupă de producţia de telefoane mobile, inclusiv linia de producţie a smartphone-urilor Lumia, diferenţa de 1,65 de miliarde corespunzând drepturilor de utilizare a licenţelor de fabricaţie Nokia pentru 10 ani. Compania americană are opţiunea ca ulterior să le achiziţioneze definitiv.
Microsoft are dificultăţi în condiţiile în care consumatorii migrează de la computere personale care utilizează sistemul de operare Windows la dispozitive mobile. La rândul său, Nokia se confruntă cu dificultăţi ca urmare a cererii slabe pentru telefoanele sale mobile pe fondul concurenţei cu telefoanele mobile marca Apple Inc. şi cu producătorii care utilizează sistemul de operare Android.
Nokia, unul din pionierii telefoanelor mobile, a pierdut teren în faţa rivalilor Apple şi Samsung Electronics după lansarea iPhone în 2007. În urmă cu doi ani directorul general de la Nokia, Stephen Elop, fost director la Microsoft, a comparat situaţia companiei finlandeze cu cea a unui om care lucrează pe o platformă petrolieră în flăcări din Marea Nordului ale cărui singure opţiuni sunt să rămână pe platformă sau să se arunce în apă şi să încerce să se salveze. Sub conducerea lui Elop, Nokia a încheiat o alianţă cu Microsoft şi a început să utilizeze sistemul de operare Windows Phone pentru telefoanele sale, însă aceasta nu a dat rezultatele scontate. Potrivit firmei de cercetare de piaţă IDC, doar 3% din smartphone-urile livrate la nivel mondial în primul trimestru al acestui an erau echipate cu sistemul de operare Windows Phone, faţă de 75% cu sistemul Android.
În anul 2011, Nokia a decis să închidă fabrica din localitatea Jucu din judeţul Cluj, după ce a investit 60 de milioane de euro în această întreprindere inaugurată în 2008.
Sursa: Agerpres