Vârful cla­sa­mentului celor mai generoase bonificaţii oferite la depozite este dominat de instituţii financiare de dimensiuni mai mici, aproape aceleaşi în fiecare an. Pentru economiile în lei plasate pe termen de trei luni, cea mai mare dobândă care poate fi găsită în prezent în piaţă este de 5,75%. Anul trecut, nivelul maxim era cu un punct procentual mai sus. De altfel, majoritatea băncilor au redus dobânzile la depozitele în lei faţă de aceeaşi perioadă din 2012, unele coborând chiar sub 4%.
Excepţie fac Volksbank, care are în prezent o dobândă mai mare cu 0,15 puncte procentuale (a mărit însă şi suma minimă de constituire a unui depozit de la 50 de lei la 500 de lei), şi OTP Bank, care oferă acum bonificaţii de 5% pe an la termene de 3 luni, faţă de 4,25% anul trecut. Selecţia celor mai avantajoase depozite nu este determinată doar de nivelul dobânzii. Comisioanele percepute la retragerea de numerar pot tăia din câştigul final, multe bănci penalizând astfel clienţii chiar şi atungi când retrag banii la scadenţă. Alte comisioane care diminuează câştigul sunt cele de administrare a contului curent ataşat depozitului, majorate de unele bănci faţă de nivelul practicat anul trecut, şi care pot ajunge chiar la 4,5 lei pe lună.
Capital a analizat oferta băncilor pentru un client care vrea să economisească 3.500 de lei pe termen de 3 luni, cu plata dobânzii la scadenţă. Criteriile de punctare a condiţiilor (Vezi Metoda de notare) au departajat pe primele cinci locuri, ofertele Carpatica, Garanti Bank, Alpha Bank, Volksbank şi Nextebank. Acestea au obţinut punctaje bune în special pentru dobânzile mari oferite şi pentru comisioanele mai reduse, dar analiza a vizat şi accesibilitatea produselor de economisire, fiind depunctate băncile care acceptă depozite doar pentru sume foarte mari. Pentru siguranţa depunerilor, criteriu important pentru clienţi, nu poate fi stabilită o grilă riguroasă de punctare, însă o valoare a economiilor de 3.500 de lei este garantată integral în schema stabilită la nivel european. METODA DE NOTARE

A fost analizată oferta băncilor pentru depozite în lei pe termen de 3 luni, destinate persoanelor fizice, cu plata dobânzii la scadenţă. Calculele sunt făcute pentru depozite în valoare de 3.500 de lei.

PUNCTAJUL TOTAL
A fost calculat ca medie ponderată între următoarele criterii: dobânda – cu o pondere de 60%, suma minimă cu care poate fi deschis un depozit – pondere 20%, comisionul de retragere la scadenţă – pondere 10%, comisionul de retragere numerar înainte de scadenţă – 5% şi comisionul de administrare
a contului curent sau a contului de depozit – 5%.
CRITERII:
DOBÂNDA: A fost notată cu 10 puncte pentru un nivel al ratei dobânzii mai mare sau egal cu 5,75%. Nota coboară cu câte 0,5 puncte la fiecare scădere a ratei dobânzii cu 0,25 puncte procentuale.
SUMA MINIMĂ: A primit 10 puncte pentru o sumă minimă de deschidere a depozitului de cel mult 50 de lei, 9,5 puncte pentru maximum 100 de lei. Nota coboară în continuare cu câte 0,5 puncte la fiecare creştere a sumei minime cu 100 de lei. S-au penalizat cu 0,5 puncte din nota finală băncile la care suma indicată de capital (3.500 lei) putea fi acceptată doar ca un al doilea depozit, pentru primul fiind cerută o sumă minimă mai mare.
COMISIOANE: S-a notat cu 10 puncte pentru comisioane zero de retragere numerar la scadenţă şi de retragere numerar înainte de scadenţă. Nota scade cu câte un punct  la fiecare creştere cu 0,1 puncte procentuale a comisioanelor. Au fost luate în considerare comisioanele de retragere la ghişeele băncii (nu la ATM), pentru depozitele standard. Comisionul de administrare a contului curent a fost notat cu 10 puncte la băncile care nu îl percep deloc, nota scăzând cu câte un punct la fiecare creştere a comisionului lunar cu câte 1 leu. S-au luat în considerare conturile curente standard, nu cele în care se virează salarii sau incluse în pachete complexe de produse.