‘În cursul acestui an sper că putem inaugura conexiunea pe gaze cu Republica Moldova, deci putem să şi exportăm şi într-o perioadă de 5-10 ani, repet pentru politicieni perioada este prea lungă, dar pentru o companie importantă şi un domeniu economic este o perioadă foarte scurtă, România va fi independentă din punct de vedere energetic. (…) Pe 22 mai va fi un Consiliu European special dedicat problemelor pe energie, pentru că toată Europa are o problemă de competitivitate şi are o problemă de dependenţă energetică. (…) România este privilegiată faţă de alte ţări, se pare că în luna iunie o să avem vestea bună privind semnarea proiectului Nabucco. Deci, România este într-o poziţie privilegiată de care trebuie să ştie să profite în anii care urmează’, a afirmat Ponta.

Acesta a spus că este important ca zona Mării Negre, prin investiţiile făcute în special de OMV Petrom, dar şi de alte companii mondiale de renume, să devină rezervorul energetic de care România are foarte mare nevoie.

‘Ideea de a avea independenţă energetică şi de a avea în anii care urmează chiar capacitatea de a deveni acel mare producător regional, pentru România nu este un vis, nu este o simplă propagandă, este o realitate, şi din partea guvernului (…) va exista tot sprijinul (…) în aşa fel încât într-o perioadă de timp care poate părea lungă pentru politicieni dar de fapt este scurtă pentru marile companii, 4-5-6-7 ani, producţia şi de gaze şi de ţiţei din Marea Neagră să poată acoperi integral necesităţile industriei şi ale populaţiei româneşti şi să facă din România într-adevăr un jucător important pe această piaţă, a subliniat primul ministru.

El a punctat susţinând că pentru Constanţa resursele găsite în Marea Neagră ‘aduse la ţărm’ înseamnă investiţii, locuri de muncă, dezvoltare.

‘Constanţa înseamnă nu doar zona de turism şi litoral şi înseamnă, de asemenea, poarta prin care resursele energetice, gaz şi ţiţei, vor intra în România din explorările şi exploatările din Marea Neagră’, a adăugat Ponta.

Premierul Victor Ponta a participat, vineri, la o conferinţă de presă organizată la Aeroportul internaţional ‘Mihail Kogălniceanu’, cu prilejul achiziţionării unui elicopter SMURD pentru judeţul Constanţa, după ce a făcut o vizită de lucru pe platforma Petromar din Marea Neagră.

‘În afară de ceea ce am vizitat acum, platformele vechi aparţinând Petrom, sunt două perimetre noi, e vorba de Neptun şi de Midia, unde sunt acordate licenţele împreună cu Exxon Mobile. Într-unul dintre ele a intrat şi Romgaz. E prima dată când o companie românească intră într-o asemenea asociere realmente de mare nivel tehnologic’, a mai spus Ponta.
Sursa: Agerpres