‘Sunt state dezvoltate din Europa care nu au medici oficiali pentru fiecare abator, cum avem noi, nu au inspectori sanitari veterinari la nivelul la care lucrăm noi şi nicio reţea sanitar-veterinară atât de extinsă pe teritoriul ţării lor. Noi avem o reţea de aproximativ 10.000 de medici veterinari, atât la nivel central cât şi al direcţiilor judeţene şi laboratoarelor de referinţă, dar şi medici veterinari concesionari. Pe de altă parte, România are o industrie alimentară producătoare de lapte şi carne care respectă întru-totul legislaţia sanitar-veterinară autohtonă, dar şi regulamentele europene. Noi poate suntem mult mai catolici decât papa, de aceea putem spune că pe piaţa din România şi tot ceea ce înseamnă alimentaţie publică în România este mult mai supravegheată decât în alte state’, a explicat Mănăstireanu.

Acesta a precizat că, în pofida unor probleme izolate, sistemul veterinar ‘funcţionează foarte bine’, iar acest lucru s-a văzut în momentul în care România a fost acuzată de alte state de etichetare frauduloasă.

‘Chiar dacă izolat mai apar anumite probleme, sistemul veterinar din România funcţionează foarte bine, iar dovada a venit atunci când am fost acuzaţi de alte state membre că punem pe piaţa europeană carne de cal în loc de vită şi am putut demonstra că respectăm toată legislaţia europeană şi naţională privind etichetarea în comerţul de carne de cal şi de vită. Când am demarat controalele pe piaţa laptelui am făcut acest lucru pentru eliminarea cauzei prezenţei aflatoxinei în lapte, respectiv furajele păstrate în condiţii deficitare. Azi putem vorbi că tot laptele de pe piaţa din România este bun pentru consum’, a spus şeful ANSVSA.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), împreună cu Parlamentul României au organizat luni o dezbatere cu tema ‘Politici strategice de dezvoltare agricolă şi siguranţă alimentară’.
Sursa: Agerpres