Raportul a fost întocmit de the engine room, o firmă californiană de consultanţă pentru utilizarea tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor mobile, în scopul promovării schimbărilor sociale, la comanda Conferinţei Internaţionale Anti-Corupţie, eveniment de anvergură, care se desfăşoară, la nivel global, din doi în doi ani.

„La mai puţin de şase luni după lansare, piatadespaga.ro a fost apreciat şi raportat de cei de la the engine room în secţiunea <<Strângerea datelor/raportări online>>, fiind poziţionat alături de cel mai influent site din lume pe subiectul şpăgilor: ipaidabribe.com”, a declarat Codru Vrabie, preşedintele Asociaţiei EPAS, care a lansat piatadespaga.ro.

The engine room, continuă Vrabie, apreciază „nu doar uşurinţa cu care se fac raportările, ci şi inovaţia privind informarea publicului despre locurile unde serviciile se pot obţine cu cea mai mică şpagă sau chiar fără şpagă, adică exact aspectul nostru competitiv, introdus în această piaţă neagră a şpăgilor”.

 Site-ul piatadespaga.ro, realizat folosind tehnologii web moderne, în special <<open source>>, este integrat cu platformele de socializare, „pentru a permite o răspândire mai rapidă a informaţiilor postate de utilizatori, iar navigarea este foarte uşoară”, completează Grigore Vlad, managing partner la firma BitStone, cea care a dezvoltat proiectul.

Piatadespaga.ro va avea până la sfârşitul acestui an şi o versiune pentru tablete şi telefoane mobile, pentru ca raportările cetăţenilor să fie transmise mai uşor.

Piatadespaga.ro este un proiect al Asociaţiei EPAS, scopul său fiind de a trasa harta celor mai mici şpăgi din România şi de a-i scoate în afara pieţei pe cei care cer cei mai mulţi bani sau de a-i determină să-şi reducă pretenţiile. Orice român poate intra şi raporta pe piatadespaga.ro unde a dat, dar şi unde nu a fost nevoit să dea mită, contribuind la transparentizarea pieţei şpăgilor din România.

Piatadespaga.ro a fost finanţat cu 5.000 de dolari americani de către Asociaţia TechSoup, în cadrul primei ediţii a competiţiei ReStart România, un proiect independent, apolitic, care doreşte să implice cetăţenii în rezolvarea online a unor probleme ale societăţii.