Peste 16.000 de litri de alcool, un miliard de lei vechi, mai multe butoaie cu vin, instalaţii artizanale de fabricat băuturi alcoolice, dar şi evidenţe contabile duble au fost depistate de poliţişti la locuinţele şi sediile unor firme la percheziţiile efectuate la sfârşitul săptămânii trecute în judeţele Vrancea, Galaţi şi Brăila, în dosarul comerţului ilegal cu alcool în care este implicat şi omul de afaceri Mircea Liviu Jîtea. El este suspectat că a condus un grup infracţional care făcea contrabandă cu alcool. Jîtea deţine la Focşani o fabrică de lapte şi una de vinificaţie.

Magistraţii Tribunalului Galaţi au hotărât sâmbătă arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a omului de afaceri Liviu Jîtea şi a altor şapte persoane, dispunând totodată interdicţia de a părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile pentru alte zece persoane reţinute de procurorii gălăţeni pentru contrabandă cu alcool.

Cele 18 persoane au ajuns în faţa instanţei după ce procurorii DIICOT şi poliţiştii au efectuat 59 de percheziţii în judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea şi au adus la audieri 76 de persoane.

Potrivit procurorilor, din iulie 2011 până în prezent, membrii grupării au procedat la amplasarea înaintea contoarelor  liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat a unor instalaţii neautorizate şi au extras în această modalitate peste 800.000 de litri de alcool, fără ca această cantitate să fie înregistrată în contabilitatea societăţii şi supusă taxelor. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la opt milioane de euro, reprezentând accize, taxe şi impozite.

În timpul percheziţiilor de vineri a fost depistată şi o cisternă pentru lapte care ieşea din sediul unei societăţi comerciale transportând peste 2.000 de litri de alcool fără documente legale.
Citește și Procurorii DIICOT l-au săltat pe unul dintre milionarii din TOP 300. Liviu Jitea este acuzat de o evaziune de 8 milioane de euro
Sursa: Agerpres