Inițiativa președintelui vine pentru ca populația țării, majoritar musulmană, să aibă parte de mai mult timp pentru rugăciune, socializare și chiar pentru a se ocupa de agricultură. Astfel, angajatii din sectorul public se vor duce la serviciu de la 8 dimineaţa, la 6 după-amiaza, pentru a putea rămâne vinerea acasă.

Economia Gambiei se bazează pe agricultură, în special pe exporturile de alune, și pe turism.

Yahya Jammeh (foto), care a ajuns la șefia statului în 1994, este cunoscut pentru comportamentul și deciziile sale excentrice. Decizia acestuia nu a fost văzută numai cu ochi buni, criticii spunând că o zi liberă în plus îi va încuraja pe oameni să fie leneși și că se va ajunge la o economie și mai proastă.

În 2008, o încercare asemănătoare a avut loc în statul american Utah, când cei 17.000 de oficiali ai guvernului au vrut să lucreze câte 10 ore pe zi, pentru a reduce costurile. Experimentul s-a dovedit a fi un eşec şi săptămâna de lucru de cinci zile a fost reinstaurată în 2011. Le-a surâs ideea şi altpr state, precum Oregon, Texas, Georgia sau Virginia.
 
Săptămâna cu patru zile lucrătoare este populară şi în Olanda, unde unul din trei angajaţi lucrează în regim part-time sau 40 de ore în patru zile. În Marea Britanie, mulţi jurnalişti au optat pentru mai puţine zile lucrătoare şi ture mai lungi.

Sursa: Agerpres