Potrivit acestuia, scrutinul a reliefat ”efecte paradoxale şi mai aberante” produse de actuala lege electorală la repartizarea mandatelor de parlamentar, el subliniind că ”aşa-numitul sistem electoral al votului uninominal dă posibilitatea repartizării şi a două mandate într-un colegiu uninominal”.

”În patru colegii uninominale au rezultat, iată, câte trei parlamentari. Mai mult, cel de al treilea mandat este alocat după o regulă diferită decât în cazul celorlalte două. Aceasta situaţie este consecinţa aplicării prevederilor conţinute de art. 48, alin. 14 şi alin. 15 ale Legii 35/2008, care instituie proceduri neconcordante, incoerente şi, prin consecinţe, inechitabile”, a explicat, Alexandru Radu, citat de Agerpres.
Alexandru Radu a fost primul analist politic din România care, într-o declaraţie făcută, pe 16 septembrie, pentru AGERPRES, avertiza asupra faptului că numărul parlamentarilor prevăzuţi de norma de reprezentare ar putea creşte cu peste o sută, conform prevederilor actualei legi pentru alegerea parlamentarilor (Legea nr. 35/2008) şi în condiţiile în care o formaţiune politică va deţine peste 50% din voturi.

”Calcule estimative şi simulările efectuate de echipa mea de cadre didactice atestă faptul că este posibil ca numărul parlamentarilor în noua legislatură să ajungă la peste 550. Reamintesc că, deja în 2008, într-un colegiu uninominal din judeţul Arad au fost aleşi doi deputaţi, dar atunci partidul care înregistra cel mai mare număr de voturi atingea doar 36 la sută dintre opţiunile electoratului” , spunea atunci Alexandru Radu.