‘PIB este foarte senzitiv la evoluţia VAB a IMM din sectoarele Comerţ şi Industrie: o creştere a VAB a IMM din comerţ cu 1% se reflectă într-o creştere de 0,74% a PIB pe ansamblu, iar creşterea VAB a IMM din industrie cu 1% se reflectă într-o creştere de 0,92% a PIB. Totodată, cea mai scăzută senzitivitate se realizează în raport cu valoarea adăugată brută a IMM din sectorul serviciilor (0,32)’, se arată în document.

Potrivit acestuia, Produsul Intern Brut este foarte sensibil la evoluţia Valorii Adăugate Brute a întreprinderilor mijlocii cu un număr de angajaţi cuprins între 100 şi 250, iar o creştere a VAB a IMM din acest sector cu 1% se reflectă într-o creştere de 0,71% a PIB pe ansamblu.

‘Valoarea totală a exporturilor este cea mai senzitivă la evoluţia exporturilor IMM din sectoarele industrie şi servicii: o creştere de 1% a exporturilor IMM din aceste sectoare se reflectă într-o creştere de 0,54% (respectiv 0,52%) a exporturilor totale. Ţinând seama de datele istorice, doar activitatea economică a întreprinderilor din sectorul IMM poate contribui la creşterea economică pe termen mediu cu peste 0,5% în fiecare an. O creştere economică sustenabilă a IMM este fezabilă în special în zona industrie şi servicii, unde valoarea adăugată brută are efect mai mare de autogenerare şi multiplicare. Dacă am ţine cont doar de activitatea IMM din comerţ, creşterea PIB pentru anii următori ar fi aproximativ de 1%. Acelaşi lucru este valabil pentru sectorul servicii, cu menţiunea că ritmul de creştere este mai puţin susţinut’, arată studiul citat.
Sursa: Agerpres