„Voi propune extinderea domeniului de aplicare a reglementărilor pentru a acoperi efectiv manipularea indicilor, inclusiv Libor”, a afirmat Michel Barnier (foto), într-un interviu acordat în Franţa, la Aix-en-Provence.

Şi Oficiul britanic pentru Combaterea Fraudelor Majore (SFO) a anunţat vineri că a demarat o anchetă penală în afacerea privind manipularea dobânzii Libor de către banca Barclays.

Săptămâna trecută, Barclays a anunţat că a ajuns la o înţelegere cu Autorităţile de reglementare din SUA şi Marea Britanie în urma căruia cea de a doua mare bancă britanică va plăti penalităţi în valoare de 290 milioane lire sterline (452 milioane de dolari) pentru a pune capăt unei anchete internaţionale privind posibila manipulare a dobânzilor Libor şi Euribor.

„Oricine se gândeşte să manipuleze pieţele trebuie să ştie că se va confrunta cu sancţiuni, inclusiv de natură penală”, a avertizat Barnier.

Săptămâna trecută, Arlene McCarthy, oficialul UE care se ocupă de reglementările UE privind abuzul de piaţă a afirmat că împreună cu Michel Barnier va analiza cum pot fi extinse reglementările UE pentru ca manipularea ratelor dobânzilor interbancare să fie pedepsite penal.

Tot săptămâna trecută, preşedintelui Barclays, Marcus Agius, alături de directorul general Bob Diamond, şi directorul de operaţiuni Jerry del Missier şi-au anunţat demisia din funcţie. În Marea Britanie, Autoritatea de reglementare în domeniul serviciilor financiare (FSA) a impus Barclays să plătească o amendă de 59,5 milioane de lire sterline (92 milioane de dolari), aceasta fiind cea mai mare amendă impusă vreodată de FSA. În SUA, Commodities Futures Trading Commission, CFTC, a impus Barclays să plătească o amendă de 200 milioane de dolari. În plus, Barclays a acceptat să plătească alte 160 milioane de dolari Departamentului american al Justiţiei.

Banca britanică este prima mare instituţie financiară internaţională care ajunge la o înţelegere cu organismele de reglementare după ce în luna martie a acestui an agenţiile de reglementare din SUA, Europa şi Japonia au demarat o anchetă globală pentru a stabili dacă dobânda Libor a fost manipulată în timpul crizei financiare.

Dobânda Euribor este stabilită de 44 de bănci şi este utilizată ca indicator de referinţă pentru mii de miliarde de credite şi instrumente financiare în euro. Libor este rata dobânzii pe piaţa de împrumuturi interbancare din Londra. Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci. Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmăriţi indici din lume.