Într-o scrisoare trimisă Guvernului Romaniei, FORT solicită ca încasarea taxei de drum aferentă utilizării infrastructurii rutiere să se facă dupa modelul austriac – utilizand GO-Box-ul. Implementarea acestui sistem, se mai arată în scrisoare, ar optimiza costurile pe care transportatorii comerciali le înregistrează din cauza neutilizării infrastructurii rutiere ca urmare a restricțiilor de circulație impuse, precum și a obligativității de a respecta timpul de odihnă și conducere.

Sistemul GO-Box este singurul ce oferă 100% garanția că plătești în funcție de cât utilizezi. Comparativ cu țări precum Bulgaria unde costul/km cu taxa de drum este de 0.008 euro centi, transportatorii români plătesc 0.15 euro cenți/km.

“În 2007, un transportator român efectua anual aproximativ 110.000 km cu un autovehicul comercial pe teritoriul național, iar în 2011 media kilometrilor efectuați la transportul de mărfuri a scăzut la 70.000 km/vehicul, ceea ce ne arată în mod clar – mai ales în contextul creșterii continue a costurilor cu carburanții -, că statul trebuie să aplice o serie de măsuri care să salveze ce se mai poate din transporturile comerciale românești”, argumentează reprezentanții FORT.

“Măsuri precum returnarea accizei sau implementarea sistemelor de încasare a taxei de drum în funcție de numărul de kilometri parcurși trebuie să reprezinte pentru Guvernul României o prioritate sectorială  în 2012”, conchide FORT.